Futbolun 'ırkçılık' sabıkası

Napoli'nin Senegalli oyuncusu Koulibaly'ye tribünlerden yükselen ırkçı saldırılar futboldaki ırkçılığı tekrar gündeme getirdi

Napolili yıldız Koulibaly, İnter karşılaşmasında ırkçı saldırıların hedefi oldu

İtalya Birinci Futbol Ligi'nin (Serie A) 18. haftasında oynanan İnter-Napoli maçında, Napoli'de forma giyen Senegal asıllı Fransız futbolcu Kalidou Koulibaly'yi hedef alan ırkçı tezahüratlar İtalyan futbolunda bir kez daha ırkçılık tartışmalarını başlattı.

İnter'in 90+1. dakikada Lautaro Martinez'in attığı golle 1-0 kazandığı maçın 80. dakikasında ikinci sarı karttan kırmızı kart gören Koulibaly, İnterli taraftarların ırkçı tezahüratlarına maruz kaldı.

"Bir dahaki sefere sahayı terk edeceğiz"

Karşılaşma sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Napoli Teknik Direktörü Carlo Ancelotti, "Maçın üç kez durdurulmasını talep ettik. Koulibaly normal olarak ırkçı söylemlerden sinirlendi. Koulibaly terbiyeli, profesyonel biri. San Siro'da üç kez anons yapıldı başka da bir şey olmadı. Çözüm bu mu? Ne zaman maç durdurulur biz sadece bunu bilmek istiyoruz. Bir dahaki sefere sahayı terk edeceğiz. En fazla mağlup sayarlar. Bu bir özür değil, bu sorun sadece Napoli ile ilgili de değil. Tüm İtalyan futbolunu ilgilendiriyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

Koulibaly de maç sonunda Instagram hesabından, "Yenilgiden ve özellikle de takım arkadaşlarımı yalnız bırakmaktan dolayı üzgünüm. Ama tenimin renginden gurur duyuyorum. Fransız, Senegalli ve Napolili olmaktan da" paylaşımını yaptı.

 

Herkes tepkili

Milano Belediye Başkanı Giuseppe Sala, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kendisi ve Milano kenti adına Koulibaly'den özür dilerken, bir kez daha yaşanması halinde tribünden ayrılacağını kaydetti. Futbolcu menajeri Mino Raiola ise gazetecilere, "Irkçılığı yenmediği sürece İtalya'nın geleceği yoktur. Hükümet nerede? Futbolcular ve kulüpler arasında dayanışma ve birlik nerede? Bu herkesin sorunu" değerlendirmesinde bulundu.

İtalya'nın spor gazetelerinden La Gazzetta Dello Sport'un Genel Yayın Yönetmeni Andrea Monti, Koulibaly'nin maruz kaldığı ırkçılık ile ilgili yaptığı açıklamada, "Futbol açısından güzel bir geceydi ama tüm maç boyunca Koulibaly'yi hedef alan ırkçı tezahüratlar açısından çok kötüydü. Utanç verici bir ırkçılık ve San Siro taraftarının buna layık olduğunu düşünmüyorum. Bence Ancelotti haklı, maç durdurulmalıydı" yorumunda bulundu.

İtalya Futbol Federasyonu Disiplin Komitesi'nden yapılan açıklamada ise ev sahibi İnter kulübüne iki maç seyircisiz oynama cezası verildiği bildirildi.

İnter'in sahasında oynayacağı üçüncü maçta ise Koulibaly'ye yapılan ırkçı tezahüratın olduğu tribün bölümüne seyirci alınmayacak. 

Ronaldo da tepkili: Her zaman saygı ve terbiye gerekiyor

Dünyaca ünlü yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo da Koulibaly’e yapılanlara tepki gösterdi. Instagram hesabından bir açıklama yapan Ronaldo “Dünyada ve futbolda her zaman saygı ve terbiye gerekiyor. Her türlü ayrımcılığa, saldırıya ve ırkçılığa hayır” dedi.

Bir dönem Barcelona’da forma giyen Kamerunlu yıldız Samuel Eto’o da bu tür ırkçı hareketlerin hedefi olmuştu. 2004-2005 sezonunda Real Zaragoza ile oynanan bir maçta tribünlerin çıkardığı maymun seslerine dayanamayan Eto’o oyundan çıkmak istedi. Eto’o’ya takım arkadaşları destek vermiş ardından başlatılan incelemede iki taraftar cezalandırılmıştı.

 

Emre’ye ‘ırkçılık’tan hapis cezası

Medipol Başakşehirspor’un kaptanı Emre Belözoğlu, Trabzonspor’da oynadığı dönemde rakibi Zokora’ya yönelik sarf ettiği ırkçı sözler mahkemelik olmuştu. Belözoğlu’nun sözlerini yargılayan mahkeme futbolcuya, “din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mazhep farkı gözeterek hakaret” suçundan 2 ay 15 gün hapis cezası verdi. Belözoğlu karara itiraz etse de hüküm kesinleşmişti.

Carlos’a ‘muz’lu saldırı

Roberto Carlos’un Anzi Mahaçkale’ye transferi sonrası Rus taraftarlar da benzer bir ırkçı saldırıda bulundu. Carlos sahadayken bazı taraftarlar önüne muz attı.
 

UEFA’nın ırkçılıkla mücadelesi

UEFA yeşil sahalarda ırkçılığı önlemek için bir çalışma içinde. Irkçı saldırıların tespit edilmesi durumunda kulüplere büyük para cezaları verilebilirken saha kapatma ve sorumlulara hapis cezaları vermek de mümkün. Irkçı saldırılar halinde hakemlere maçları durdurma hakkı da verildi. Daha önce İtalya 1. Futbol Ligi’nde oynayan AS Roma taraftarının siyahi bir futbolcuya yönelik ırkçı tezahüratlarda bulunması kulübe 8 bin avroya mal olmuştu.

Irkçı saldırılar nedeniyle çeşitli şekillerde ceza alan takımlardan bazıları şunlar: Atletico Madrid, Real Madrid, Albacete, Botev Plovdiv, Zenit St Petersburg, Lazio, Verona (İtalya)

Öte yandan şimdiye kadar çok sayıda taraftar da ırkçı saldırılardan dolayı ceza aldı. 2008’de 4 Lazio taraftarı ırkçılık suçlamasıyla tutuklanmış, 2004’te İngiltere’de çok sayıda taraftara bin 800’er dolar para ve 5 yıl stadyumlardan men cezası verilmişti.
 

DAHA FAZLA HABER OKU