CHP lideri Kılıçdaroğlu: Mafya bir siyasetçiyi her ay 10 bin dolarla besliyorsa orada demokrasi olmaz

Kılıçdaroğlu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun gündeme getirdiği “Peker’den 10 bin dolar maaş siyasetçi” iddiası için “Cumhurbaşkanlığı koltuğunu işgal eden zat, o kişiyi çağırıp hesabını sormuyorsa o işe ortak demektir” diye konuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da Ataköy-Olimpiyat Metro Hattı, Bahariye ve Masko İstasyonları Hizmete Alım Törenine katıldı.

Türkiye’nin önemli sorunlarını olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Saray iktidarı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin var olan sorunlarını asla ve asla çözemez. Niye çözemez? Sorunların kaynağı olan bir iktidar sorun çözme kapasitesini yitirmiş demektir” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erken seçim için referandum önerisi

Erken seçim çağrısını yineleyen Kılıçdaroğlu halkın hakemliğine başvurulmasını istedi. Seçim için bir referandum öneren CHP lideri, şunları söyledi:

Demokrasilerde bu bağlamda yapılacak iş halkın hakemliğine başvurmaktır. Halkın hakemliği nedir? Sandığı koyacaksın… Açıklama yapıyorlar, “Efendim yeni bir anayasa yapacağız, anayasaya destek vermezlerse referanduma gideceğiz. Eğer sen halkın hakemliğini istiyorsan, referandum istiyorsan gel kardeşim koyalım sandığı millete soralım; ‘Erken seçim istiyor musun, istemiyor musun?’ Bu kadar net.  Milletten korkulmaz

“Sivil darbe dönemlerinde anayasa yapılmaz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni anayasa hakkındaki sözlerini de değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Anayasa değişiklikleri sıradan değişikler değildir. Anayasa değişiklikleri için önce uygun ortam olması lazım. Sivil darbe dönemlerinde, askeri darbe dönemlerinde anayasa yapılmaz. Zaten o dönemleride anayasalar yapıldığı için Türkiye bu haldedir. Anayasaların yapılmasındaki iklim toplumsal uzlaşmaya bağlıdır. Kimsenin kimseyi suçlamadığı ama her düşüncenin ifade edildiği bir ortamda anayasalar hazırlanır” dedi. Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

Bir sivil darbe döneminde ‘Gelin anayasayı yapalım, biz oturduk beraber yaptık. Siz de gelin bize destek verin.’Hangi desteği kardeşim hangi desteği… Arzumuz şudur; Türkiye’nin normalleşmesi lazım. Türkiye’nin huzura kavuşması lazım. Türkiye’nin kavga ortamından süratle çıkması lazım. Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı makamında oturan zatın siyasi parti liderlerini tehdit etmemesi lazım. Tehdidin olduğu bir yerde anayasa mı yapılır?

Parlamento vesayet altındayken anayasa mı yapılır? İki partinin vesayeti altında parlamento.Bu devletin içişleri bakanı diyor ki, ‘Bir siyasetçiye her ay 10 bin dolar rüşvet veriyor” Kim veriyor? Mayfa veriyor. Araştıralım bunu diyoruz. Araştırmayın deniyor. Bu siyasetin mafyanın emrine girmesi demektir. Mafya bir siyasetçiyi her ay 10 bin dolarla besliyorsa orada demokrasi olmaz, orada insan hakları olmaz.

“Ben merak ediyorum kim bu adam?”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Bir siyasetçi suç örgütü lideri Sedat Peker’den 10 bin dolar maaş alıyor iddiasını değerlendiren Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Ben merak ediyorum kim bu adam.? Erdoğan çağırıp içişleri bakanını ‘Kim bu rezil adam, kim bu mafyaya teslim olan adam?’ diye soruyor mu Sormuyor. Bir ülkenin cumhurbaşkanı kendi atadığı bakanın söylediklerini duyduğu andan itibaren, temiz adamsa, ahlaklı adamsa çağırır içişleri bakanını. “Kim bu adam? Böyle bir adamın siyasette yeri yoktur” demezi lazım. Milletvekili ise parlamentonun derhal harekete geçmesi lazım. Cumhurbaşkanlığı koltuğunu işgal eden zat, o kişiyi çağırıp hesabını sormuyorsa o işe ortak demektir.

 

20210529_2_48520870_65608185.jpg
Fotoğraf: AA

 

Cindoruk'u ziyaret etti

Kılıçdaroğlu açılış öncesinde ise eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk'u ziyaret etti. Cindoruk’la Şişli'deki evinde bir süre görüşen Kılıçdaroğlu, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı:

“Cindoruk, bizim siyaset dünyamızın duayenlerimizden biridir. Türkiye'nin içinde bulunduğu durum dolayısıyla kendisinin görüşlerini alma ihtiyacı hissettim. Oturduk, konuştuk, görüşlerini aldım. Hepinizin huzurunda kendisine yürekten teşekkür ederim" diyen Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya "10 kuruşluk" tazminat dava açması ile ilgili soruya, "E eğeri o kadar olduğu için..." yanıtını verdi.

Mafya 3. ortak

Kılıçdaroğlu, Soylu'nun “istifa etmeyi hiç düşünmediği” yönündeki açıklaması için ise şunları söyledi:

Niye istifa etsin? En tepedeki insan destek veriyor. Bahçeli de destek veriyor. Mafya da destek veriyor. Cumhur İttifakı'nın 3 ortağı var, AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, mafya. Mafyanın sözcülüğünü yapanlar zaten bunlar. Mafya bildiri yayınlıyor, 'biz bunları destekliyoruz' diye. Onu da herkes bir anlamda görüyor. Niye istifa etsin ki zaten. Mafyanın desteğini alan biri istifa mı eder? Etmez.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU