Ethereum, enerji kullanımını ciddi ölçüde azaltmak için kripto para teknolojisini değiştirecek

"Ethereum'un enerji canavarı olduğu günler sayılı"

Ethereum, ilk defa 30 Temmuz 2015'te piyasaya sürülmüştü (Reuters)

Ethereum, kullandığı enerji ve emisyon miktarını büyük ölçüde azaltacak kripto para birimini destekleyen teknolojide önemli bir değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ethereum şu ana dek Bitcoin gibi diğer kripto paralarda bulunan aynı "emek ispatı" ("proof-of-work", PoW; kripto para sisteminin işleyişini aksatmaya yönelik saldırıları engelleyen güvenlik protokolü –ed.n.) teknolojisi üzerine kuruluydu. Birçok kripto paranın çevreye bu kadar çok zarar vermesinin temel nedeni bu altyapıdan kaynaklanıyor: Madenciler ağı devam ettirebilmek için karmaşık hesaplamalar yapmak zorunda ve bu hesaplamalar çok sayıda bilgisayarın çalışıp enerji tüketmesini gerektiriyor.

Bu teknolojinin alternatifiyse "hisse ispatı" ("proof-of-stake", PoS; iş ispatı protokolüne alternatif olarak çıkan bu sistem, kripto para işlemlerinde tekelleşmeyi çok daha zor hale getiriyor –ed.n.) teknolojisi. Bu algoritma çok daha az enerji kullanımı gerektiriyor.

Platformu işleten vakfın blog paylaşımına göre Ethereum, dünyanın en değerli ikinci kripto para birimi olan ETH'yi ve son zamanlarda NFT'lerdeki (kendi türünden bir başka değerle takas edilmesi mümkün olmayan, özgün ve biricik sayısal para ya da çip -ed.n.) yükselişi destekleyen blok zincirinin "gelecek aylarda" PoS'e geçeceğini belirtti.

Şu anda Ethereum orta ölçekli bir ülke kadar enerji tüketiyor. Bu enerji, ağı güvende tutmak için gerekli çünkü madenciler kripto para biriminin kötü niyetli kullanıcıların saldırısına uğramamasını sağlıyor ve bunun karşılığında coinlerle ödüllendiriliyor.

Madenciler bu işi yaparak daha fazla coin ve dolayısıyla daha fazla değerle ödüllendirildiği için kripto paralar tarafından kullanılan enerji sürekli artıyor. Ve bu enerjinin çoğu fosil yakıtlardan sağlanıyor, bu da kripto paraların iklime büyük zarar vermesine neden oluyor.

Ancak yeni teknolojiyle bu önemli ölçüde azaltılacak. Vakıf, yeni teknolojiye geçiş tamamlandığında yaklaşık yüzde 99,95 daha az enerji kullanılacağını açıkladı.

Değişiklikle birlikte kullanılan enerjinin bir ülkeye kıyasla küçük bir kasaba ya da yaklaşık 2 bin 100 Amerikan evi tarafından kullanılan enerjiye tekabül etmesi sağlanacak.

Teknolojinin ardındaki grup, PoS'e geçişe "Birleşme" adını veriyor ve geçişin "mümkün olan en kısa zamanda ve güvenliği tehlikeye atmadan" gerçekleşmesi için "birden çok mühendis ekibinin fazladan mesai yaptığını" dile getiriyor. Grup yine de geçişin gerçekleşeceği zamana dair daha kesin bir tarih vermedi.

Duyuruyu kaleme alan Ethereum Vakfı araştırmacısı Carl Beekhuizen, "Ethereum'un enerji canavarı olduğu günler sayılı ve bunun sektörün geri kalanı için de geçerli olduğunu umuyorum" dedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU