Yahudi savaş karşıtları, Kanada'daki İsrail Konsolosluğu'nu "kana buladı"

"İsrail'in ellerindeki kanın görünmesi için buradayız. Kapıdan akan kan sembolünü bu yüzden yaptık"

Protesto, İsrail ve Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasından hemen sonra yapıldı (Twitter / @WBWCanada)

Kanada'da aralarında Yahudi savaş karşıtlarının da olduğu bazı eylemciler, İsrail'in Gazze saldırılarını protesto etmek için Toronto kentindeki İsrail Konsolosluğu'nun merdivenlerini kırmızıya boyadı.

Bağımsız Yahudilerin Sesi (Independent Jewish Voices - IJV ), World Beyond War (WBW) Kanada ve başka aktivist gruplar, cuma günü söz konusu eylemi gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İsrail sadece Gazze'de ölümlere ve yıkıma yol açmadı. Aynı zamanda Filistin genelinde şiddetin artmasına neden oldu. İsrail bundan paçasını kurtaramayacak" diyen IJV üyesi haham David Mivasair, sözlerini şöyle sürdürdü:

İsrail'in ellerindeki kanın görünmesi için buradayız. Kapıdan akan kan sembolünü bu yüzden yaptık. Hiç kimse, İsrail'in ne olduğunu görmeden İsrail hükümetine ait bu ofislere giremeyecek.

Öte yandan haham, ateşkesi memnuniyetle karşıladığını söylese de şöyle bir ek yaptı:

Ateşkes adaletsizliği ve zulmü bitirmiyor. Filistinliler İsrail'in baskısı altında yaşıyor.

WBW'dan Rachel Small da merdivenlerdeki boyanın, konsolosluk çalışanlarına İsrail'in yol açtığı can kayıplarını ve zararı hatırlatmak için olduğunu söyledi.

243 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail'in Toronto Konsolosu Galit Baram ise "vandallık" diye nitelediği eylemi kınadı. Gazze operasyonlarının meşru müdafaa olduğunu öne süren Baram, şu ifadeleri kullandı:

İsrail, vatandaşlarını savunmak zorunda kaldı ve Hamas'ın terör altyapısını ortadan kaldırmak için ameliyat yapar gibi kontrollü bir şekilde operasyon düzenledi. Sivil kayıpları azaltmak için ciddi çaba sarf edildi.

İsrail ve Hamas arasında çatışmalar 11 gündür devam ediyordu. İki tarafın vardığı ateşkes 21 Mayıs gecesi yürürlüğe girmişti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısının 243'e yükseldiğini açıklamıştı. Hayatını kaybedenlerden 66'sının çocuk, 39'unun kadın olduğu ve yaralı sayısının 1910'a ulaştığı ifade edilmişti.

 

Independent Türkçe, CTV News, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU