PKK ve Haşdi Şabi Şengal’de ortak yönetim kurdu

Bağdat yönetimi tarafından atanan Şengal Kaymakamı Fehd el-Hamid, bölgede Haşdi Şabi ve PKK’nın bir araya gelerek "Şengal Yürütme Konseyi" kurduğunu söyledi

Bağdat yönetimi tarafından Şengal kaymakamlığına atanan Fehd el-Hamid, PKK ve Haşdi Şabi'nin Şengal'i birlikte yöneteceğini açıkladı.

K24’e konuşan Fehd el-Hamid, PKK ve Haşdi Şabi tarafından kurulan Şengal Yürütme Konseyi Başkanlığı'na ise Said Mulhem’in getirildiğini duyurdu. Kasım Fik ve Semir Derviş’in de başkan yardımcıları olarak belirlendiğini söyledi.

Peşmerge "konseye" karşı

Konseyin ilk adımının Şengal Kaymakamını belirlemek olduğunu söyleyen El-Hamid, “Konsey, Şengal ilçesine bağlı bölgelere de sorumlu atayacak” dedi. Peşmerge Bakanlığı'na bağlı Ezidhan Savunma Güçleri Komutanı ve Ezidi Demokrat Partisi Başkanı Haydar Şeşo ise yaptığı açıklamada, söz konusu konseyin kurulmasını istemediklerini söyledi.

“Irak adım atmazsa IKBY’ye bağlanma çağrısında bulunacağız”

Konseyin kurulduğu kongreye peşmerge güçlerinin de çağrıldığını ancak kendilerinin katılmak istemediğini söyleyen Şeşo, “Yapılan yasalara aykırı ve meşru değil. PKK ve Haşdi Şabi attıkları bu adımın Şengal çıkarlarına ters olduğunu, Şengal halkının bu durumu istemediğini iyi biliyor” dedi.

Haydar Şeşo, Ninova Valisi’nin bu tür bir konseyin kurulması için talimat vermesi durumunda kendilerinin de bunu kabul edeceğini ifade etti.

Geçtiğimiz gün Duhok’ta konuşan Şengal’in seçilmiş Kaymakamı Mehma Halil, Bağdat hükümetinin Şengal’deki durumu normalleştirmemesi, hizmet sunmaması ve göç edenlerin dönmeleri için gerekli şartları oluşturmaması halinde Şengal’in IKBY’ye bağlanması çağrısında bulunacaklarını açıklamıştı.

Haşdi Şabi (Halk Seferberlik Güçleri) IŞİD'in 2014'te Musul'u ele geçirmesi ardından, Irak’ın Şii dini lideri Ayetullah Ali Sistani’nin fetvasıyla Iraklı farklı milis güçlerinin bir araya gelmesiyle kuruldu. Teyit edilmemiş verilere göre milislerin yaklaşık 120 bini Şii, 16 bini ise Sünni Iraklılardan oluşuyor.

 

DAHA FAZLA HABER OKU