Jerusalem Post: İsrail 4 cephede birden savaşıyor

Gazetenin analizinde, İran Devrim Muhafızları Komutanı Selami’nin İsrail’e yönelik çok cepheli savaş stratejisinin gerçekleşmeye başladığı öne sürüldü

İsrail polisinin geçen hafta Kudüs'te Filistinlilere yönelik sert müdahalesi büyük tepki çekmişti (Reuters)

Gazze'ye hava saldırılarını sürdüren İsrail, ülke içindeki protestoların yanı sıra son günlerde Ürdün ve Lübnan sınırında artan gerilimle de karşı karşıya.

Jerusalem Post gazetesinde Seth J. Frantzman imzasıyla yayımlanan analize göre İsrail, Lübnan ve Ürdün sınırında patlak veren protestoların ardından artık 4 cephede birden savaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lübnan sınırında dün bir grup protestocu sınırı geçmeye çalışırken, İsrail askerlerinin açtığı ateşte bir Hizbullah üyesi hayatını kaybetti. Lübnan'dan perşembe günü İsrail'e atılan üç roketin de Akdeniz'e düştüğü açıklandı.

Ürdün'deyse dün sabah binlerce Filistin yanlısı gösterici sınıra yürüyerek İsrail'e geçmeye çalıştı ancak askerler tarafından engellendi.

İsrail'in birçok kentinde Araplar ve Yahudiler arasında gerilim zaman zaman çatışmaya dönüşerek devam ediyor. Şiddetli çatışmaların yaşandığı Lod kentinde sokağa çıkma yasağına rağmen tansiyon düşmüyor.

İsrail'in hava saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı artarken Gazze'den İsrail'e yönelik roket saldırılarında da biri asker 8 İsrailli yaşamını yitirdi.

"İran'ın savaş stratejisi gerçekleşiyor"

Jerusalem Post'un analizinde, bu 4 cephenin yanı sıra Kudüs ve Batı Şeria'da tansiyonun daha da yükselebileceğine dikkat çekildi. Yazıda İran, Hizbullah ve Hamas'ın 8 Mayıs'taki Kudüs Günü'nde İsrail'in tek bir kapsamlı taktik operasyonla yenilgiye uğratılması amacıyla iletişim kurduğu iddia edildi.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami'nin İsrail'e yönelik çok cepheli savaş stratejisinin gerçekleşmeye başladığı öne sürülen yazıda, İsrail hükümetinin birçok sorunu yıllardır görmezden gelmesi nedeniyle çok cephede yürüttüğü savaşa herhangi bir strateji olmadan yakalandığı da ifade edildi.


Independent Türkçe, Jerusalem Post, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU