ABD'de hamile mahkumlara pranga vurulması resmen yasaklandı

FBP, hamile kadınlara yönelik kısıtlamaları 2008’de durdurmuştu. Ancak First Step Act ile birlikte bu uygulama yasal görünüme kavuştu

Fotoğraf: The Independent

Victoria Gagliardo-Silver - The Independent

ABD’de iki partinin desteğiyle kabul edilen ve Başkan Donald Trump’ın imzalamasıyla hayata geçirilen First Step Act (İlk Adım Yasası) adlı ceza adaleti reformu, kadın mahkumların hamilelik, doğum sırası ve doğum sonrası dönemlerde kısıtlamalara tabi tutulmasını yasaklıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni yasa, mahkumların ve etrafındakilerin güvenliğinin yanı sıra mahkumun uçuş riskinin olduğu durumlar hariç, hem annenin hem de bebeğin sağlığını riske atmamak için sınırlamaları ortadan kaldırmayı hedefliyor.  

2011’de hazırlanan bir belge, kadınların gebelik sürecinde kısıtlanmasının bebeğin sağlığı ve doğum üzerinde olumsuz etkisi olduğunu ortaya koymuştu.

Federal Cezaevleri Bürosu (FBP), cezaevlerinde hamile kadınlara yönelik kısıtlamaları 2008’de durdurmuştu.

Yeni yasa, geniş çaplı değişiklik sunmamakla eleştirilse de işi bir adım daha ileri götürerek, söz konusu uygulamayı yasalaştırıyor ve daha fazla önlem getiriyor.

Yasa ayrıca, FBP’nin federal cezaevlerinde kaç hamile mahkum olduğunu tespit etmesini ve doğum sonrası süreçleri takip etmesini de zorunlu kılıyor.

 

 

Öte yandan ABD’de ceza adaleti sistemi için çalışma yürüten The Sentencing Project adlı kuruluşa göre, ülke genelinde hamile mahkumların çoğu federal cezaevlerinde değil, eyalet ve yerel düzeyde cezaevlerinde tutuluyor. Bu durum da hamile mahkumların çoğunun yeni yasadan faydalanamayacağı anlamına geliyor.

Yasaya, 2020 ABD başkanlık seçimlerde Demokratların aday adayları arasında yer alan Elizabeth Warren öncülük etmişti.

Warren, NBC News’e yaptığı açıklamada, “Ceza adaleti sistemimizde çok uzun süre en son akla gelen kişiler, kodese atılan kadınlar oldu” demişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU