Rusya, Türkiye sınırına yakın SMO mevzilerini vurdu… Saldırının çapı küçük ama verdiği mesaj büyük

Türkiye'nin, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesindeki en büyük güvenlik problemlerinden biri olan Tel Rıfat'a operasyon yapmak istediği biliniyor. Rus uçakları dün Tel Rıfat'a yakın alanlarda nöbet tutan SMO mevzilerini bombaladı

Fotoğraf: AFP (Arşiv)

Suriye'de, dün akşam (29 Nisan) Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kontrol alanlarında hava hareketliliği yaşandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları, TSK müttefiki Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) mevzilerine yakın alanları bombaladı.

Independent Türkçe'ye konuşan yerel bir SMO yetkilisi, Rus uçaklarının Azez'e bağlı Kefer Haşır bölgesinde YPG ile SMO'nun arasındaki alanı bombaladığını, saldırıda herhangi bir kayıp yaşamadıklarını söyledi. Rusya'nın saldırısı, saat 22:50 sularında gerçekleşti. 

Bölge sakin değil

Bu saldırıdan bir gece önce YPG, TSK ve SMO'nun bulunduğu bölgeye sızmaya çalışmış, çıkan çatışmada 1 SMO mensubu hayatını kaybetmişti.

Bölgede daha önce de defalarca sızma girişimlerinde bulunulduğu ifade ediliyor. Geçen haftalarda bu bölgeden geldiği değerlendirilen YPG'liler, Afrin'deki TSK üssüne tanksavar ile saldırmıştı. 

3 devlet de bölgeyi önemsiyor

Rus uçaklarının saldırdığı Kefer Haşır bölgesi, Türkiye sınırına 10 kilometre uzaklıkta. Bölgede hem Türkiye'nin hem Rusya'nın hem İran'ın hem de Suriye hükümetinin önemsediği alanlar bulunuyor.

2012'de muhaliflerin, 2016'da ise YPG'nin ele geçirdiği Minnak Askeri Hava Üssü bu güzergahda. Gaziantep-Halep Karayolu da buradan geçiyor. Türkiye sınırında bulunan, TSK üslerinin olduğu, Tür polislerin ve sağlıkçıların görev yaptığı Azez ilçesi de dün gece tansiyonun yükseldiği bölgeye sadece 5 kilometre mesafede. Daha güneyde ise Suriyeli Şiilerin yaşadığı Nubul ve Zehra ilçeleri var. İran bu ilçeleri korumak için bölgeye çok sayıda milis ve yüklü mühimmat göndermişti. 

Bölge, Suriye hükümeti ve Rusya açısından da önemli. Çünkü Suriye'nin en stratejik kenti olan Halep de buraya yakın. Dolayısıyla bombardıman küçük çaplı da olsa verdiği mesaj bakımından oldukça önemli görülüyor.

YPG'nin varlığı Türkiye'yi rahatsız ediyor

Bölgedeki YPG varlığı, Türkiye'yi bu alanda en çok rahatsız eden konulardan biri. 

Rusya ile en önemli ihtilaflardan biri de burayla ilgili. Bölgenin kilidi konumundaki Tel Rıfat'ta Rusya üsleri bulunuyor ve Rus Askeri Polisi bu bölgede devriye görevi yapıyor. Hemen geride ise YPG'nin kontrol ettiği bölgeler başlıyor. SMO yetkilileri, Rusya'nın YPG'yi korumak için "tampon" görevi gördüğünü söylüyor. Onlara göre, TSK üssüne yapılan saldırıda kullanılan gelişmiş tanksavar gibi silahları temin etmelerine de Rusya izin veriyor.

Türkiye ise Tel Rıfat'ı alarak algıladığı güvenlik tehdidini hem daha güneye itmek hem de Azez'de yaşayan 100 binden fazla Tel Rıfatlı mültecinin evine dönmesini sağlamak istiyor. Ancak bunun için Rusya ile anlaşması gerekecek. 

Rusya ekonomik hedeflere yöneldi

Rusya ise son dönemde Türkiye'nin kontrol bölgelerine kritik saldırılarda bulundu.

Geçen mart ayında Cerablus'ta mazot pazarı, El Bab'da petrol rafinerisi, İdlib'de ise tır parkı ve gaz dolum tesisi hedef alındı.

TSK üslerine yakın olan bu alanlar ekonomik açıdan oldukça stratejik.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU