Mars'ta roller değişti: Bu kez NASA'nın helikopteri, Perseverance'ı görüntüledi

Son uçuşunda minik araç, kuzey yönünde 50 metre hareket etmişti. Bu da şimdiye kadar katettiği en uzak mesafe olmuştu

Uzay aracı, Ingenuity'nin kadrajından çekilen fotoğrafın sol üst köşesinde yer aldı. Fotoğrafın yakınlaştırılmış versiyonunda araç, daha net görülebiliyor (NASA)

NASA'nın Mars'taki helikopteri Ingenuity, üçüncü uçuşunu 25 Nisan'da başarıyla gerçekleştirmişti. Uzay ajansı şimdi helikopterin bu en hızlı uçuşundan yeni bir fotoğraf yayımladı.

Daha önce uzay aracı Perseverance'ın helikopteri uçarken görüntülediği birçok görüntü paylaşılmıştı. Uzay ajansının resmi Twitter hesabından paylaştığı yeni fotoğrafta bu kez Ingenuity, Perseverance'ı görüntüledi.

Uzay aracı, Ingenuity'nin kadrajından çekilen fotoğrafın sol üst köşesinde yer aldı. 

Perseverance'ın ağzından yazılan bir diğer gönderide, "Hey, işte buradayım! Mars'ta başka bir fotoğrafçıya konu olacağımı hiç düşünmemiştim. Mars helikopteri ekibi iyi yakalamış" ifadelerine yer verildi.
 


1,8 kilogramlık minik helikopter, bu fotoğrafı çektiği sırada Perseverance'tan yaklaşık 85 metre uzaktaydı. NASA'nın açıklamasına göre helikopter üçüncü uçuşunda yerden 4,8 metre yükselmeyi başarmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Havalandıktan sonra minik araç, kuzey yönünde 50 metre hareket etmişti. Bu da şimdiye kadar katettiği en uzak mesafe olmuştu. Tüm uçuş yaklaşık 80 saniye sürmüştü.

Söz konusu uçuş, Ingenuity'nin Mars'taki 31 günlük programı boyunca gerçekleştireceği 5 uçuştan üçüncüsüydü.

Projenin ardındaki araştırma ekibi son iki denemenin çok daha heyecanlı geçeceğini ifade etmişti. Ingenuity proje yöneticisi MiMi Aung, "4. ve 5. uçuş geldiğinde çok eğleneceğiz" demişti:

Çok cesur uçuşlar yapacağız ve büyük risk alacağız.

 

Independent Türkçe, Space, AFP

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU