Karar yazarı Oğuz Demir: Bu kez soru #40MilyarTLNerede?

"Bu kaynak bir an evvel bulunup, bu destek verilmezse vatandaşlarımız yine zor günlerde debelenip duracak"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesinin ekonomi yazarlarından Oğuz Demir, Türkiye’de yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında 17 günlük tam kapanma kararının piyasaları nasıl etkileyeceğini yazdı. Demir’e göre oluşacak iş kaybından dolayı vatandaşın 40 milyar TL’lik desteğe ihtiyacı var.

Demir, bugünkü “Bu kez soru #40MilyarTLNerede?” başlıklı köşe yazısında şunları yazdı:

On yedi gün boyunca kapanacak işletmelerimiz, on yedi gün boyunca işsiz kalacak gündelik çalışanlarımız, on yedi gün boyunca iş yeri kapanacak olan insanlarımız var! Şu ana kadar tam kapanmanın maliyeti ne olacak, bu maliyet nasıl karşılanacak tek bir cümle söylenmedi! Hoş, ben bu düzenlemenin ülkeye maliyetinin hesaplandığını sanmıyorum, yapıldıysa da bize söylenmedi!

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Madem yapılmadı ya da söylenmedi, ben kabaca sadece çalışanlar açısından bir hesap yapayım” diyen Demir, şunları aktardı:

TÜİK’e göre 2020 ikinci çeyrekte işgücü gelirleri 377 milyar TL oldu, geçen yıldan bu yana işgücü gelirlerinin enflasyon kadar arttığını varsayalım! 2021 ikinci çeyrekte yaklaşık 420 milyar TL’ye denk gelir! Kapanma süresi bir çeyreğin (3 ay) altıda birine tekabül ediyor! Yani kabaca 70 milyar TL’lik bir işgücü gelir kaybı var bu dönemde! Kamu ve bazı sektörlerin ücret ödemeye devam edeceğini düşünürsek ve verilerden yola çıkarsak bu rakamın %40’ı gibi bir ödemenin devam edeceğini öngörebiliriz! Bunu da çıkarırsak kapanmanın çalışan açısından kabaca hesaplanan maliyetinin 40 milyar TL olduğunu görürüz. Bu benim yarım saatte yaptığım hesap! Belki kabine toplantısının sürdüğü üç saatte çok daha iyisi yapılmıştır.

Ama milyonlarca insan hayatının ne benim yarım saatlik hesabım ne de üç saatlik kabine toplantısının hesabından çok daha fazlasını hak ettiğini bilmeliyiz! Yok önceden sıkı çalışılıp bir hesap yapıldıysa da lütfen açıklansın! Her ihtimalde tam kapanma sürecinde vatandaşın 40 milyar TL’lik bir desteğe ihtiyacı var! Yani yeni sorumuz #40milyarTLnerede? Bu kaynak bir an evvel bulunup, bu destek verilmezse vatandaşlarımız yine zor günlerde debelenip duracak!

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU