İsmail Saymaz: Thodex'te her yol var

"Thodex adlı kripto borsa vurgununa ilk elden tanık olan ve güvenlik kaygısından ötürü adını açıklamayan bir okurum şirketin iç yüzünü detaylarıyla anlattı"

Fotoğraf: AA

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, yüz binlerce insanı mağdur ettiği ifade edilen kripto para borsası Thodex’in kurulduğundan beri mimli olduğunu söyledi.

Saymaz, bugünkü köşe yazısında “Thodex adlı kripto borsa vurgununa ilk elden tanık olan ve güvenlik kaygısından ötürü adını açıklamayan bir okurum şirketin iç yüzünü detaylarıyla anlattı” dedi.

Thodex mimliydi

“Bakın, Thodex vurgununda neler yaşanmış” diyen Saymaz, yaşananları şöyle anlattı:

Thodex, dış hizmet alımında Türkiye'de kurumsal hesaptan ücret gönderdiğinde bankalar kabul etmiyordu. Faruk Fatih Özer, yurt dışındaki hesapların kullanılacağını belirtti. Kullanılan hesap, Güney Kıbrıs'taydı, yani para aklama cenneti… Bu hesabın bahis sitelerine ödeme aktarması nedeniyle mimli olduğu ve Türk bankalarının işlem yapmayı reddettiği ortaya çıktı.

Paralel hesap

Ethereum (Bir kripto para) varlığını cüzdanında göremeyen bir kullanıcı bir hafta oyalandı. Borsada Ethereum kalmadığı ortaya çıktı. Bunun anlamı, yatırımcıların parasının izinsiz olarak başka borsalarda işleme sokulması demekti.

Telefona bakılmıyordu

 Şirketin telefon numarası kağıt üstündeydi. Asla ulaşılamıyordu. Bant kaydı telefonda şikayetini bildirmek isteyen müşterileri karşılıyor ve yoğunluktan dolayı e-posta ile iletişim kurulmasını istiyordu. Sayısız müşteri şikayeti nedeniyle çok geç ve otomatik cevaplarla dönülüyordu.

Geçmişte baskın yedi

Kripto varlıklarının çalındığını iddia eden kullanıcı ofise polis eşliğinde geldi. CEO ofiste olmasına rağmen görüşmedi. Yani ofisin basılması olayı ilk 19 Nisan'da değil, çok öncesinde yaşandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Veriler satılıyor

Müşterilerden profil tanımlama işlemlerinde ve şifrelerini doğrulama için selfie fotoğrafı, kimlik kartlarının arka ve ön yüzlerindeki bilgileri göstermeleri talep ediliyordu. Anlaşılan o ki veri satıcılığı yapılıyordu.

Ağabeyle aynı binada

Bazı ödemeler açıktan para göndermeyle oluyordu ki bu kanunen yasaktır. Faruk Fatih Özer'in ağabeyi Güven Özer'in banka hesabından dışarıdan çalışılan kişilere ödeme yapılıyordu. İki kardeşin çalışanları aynı ofisi kullanıyor ve entegre şekilde çalışıyorlardı.

Off shore

Yatırımcıların paraları onlardan habersiz bu off-shore hesaplarda vergi kaçırılarak ya da kara para aklamada kullanılarak işletiliyor ve geri konuyordu.

Porsche verilmedi

Porsche çekilişi noter huzurunda yapılmadığı gibi bundan kaçınmak için ABD'de kurudukları Wovi adlı paravan bir şirket üzerinden yapılıyordu. Çekiliş oldu ama kazananların çoğu, zamanında alınan boş, kişilik verilmiş ve aktif kullanıcıymış gibi görünen hesaplardan oluşuyordu.

Sancaklı ile aynı binada

Faruk Fatih Özer'in Saffet Sancaklı ile bağlantısı olduğunu pek çok kişi biliyordu. Özer'in sekiz ay önce Maslak'ta tuttuğu ve Mert Sancaklı ile karantina nedeniyle kaldığı home-office dairede yanında emekli polis olan bir koruma tuttuğu söylenmişti.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU