Dersim kararı nasıl alındı, Tunceli Belediye Meclisi'nde neler yaşandı?

KHK'lı olduğu gerekçesiyle mazbatası alınan Belediye Meclis üyesi Candan Badem, kararın alındığı toplantıda yaşananları anlattı

HDP'li belediye döneminde Tunceli Belediyesi'nde iki tabela yer alıyordu / Fotoğraf: Twitter

Tunceli Belediyesi Meclis toplantısında alınan kararla Tunceli Belediyesi'ndeki tabela indirilecek, oraya Dersim Belediyesi tabelası asılacak.

Karar Meclis'te oy çokluğu ile alındı ve Valilik'e gönderildi. Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu bundan sonra nasıl bir yol izleneceğini açıklarken, "Arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğunun kabulü sonrasında bu karar alındı ama esasen hepimiz çok iyi biliyoruz ki yerel yönetimlerde belediye meclislerinin aldığı kararların tamamı il makamına yani valilik makamına gidiyor, valilik makamı sonrasında alınan kararlar doğrultusunda hareket ediliyor. Yani valilik kararının olur ya da olmaz kararından sonra aslında harekete geçiliyor" dedi.

Karar nasıl alındı?

Tunceli Belediye Meclisi 15 üyeden oluşuyor, bunların 7'si HDP'li, 4'ü TKP'li, 3'ü CHP'li ve biri de AK Partili.

HDP'li belediye başkanı döneminde, Tunceli Belediyesi tabelasının altına Dersim Belediyesi tabelası asılmış, bu tabela kayyum yönetimi döneminde kaldırılmıştı.

Tunceli Belediye Meclisi'nde, Tunceli tabelasının kaldırılıp yerine Dersim Belediyesi tabelası konma kararının alındığı toplantının detaylarını, KHK'lı olduğu için mazbatası alınan Belediye Meclisi eski üyesi Candan Badem anlattı.

HDP'li belediye başkanı döneminde asılan Dersim Belediyesi tabelasına Valilik ve savcılık tarafından bir itiraz olmadığını söyleyen Badem, konu Meclis toplantısı gündemine geldiğinde yaptığı itirazı anlattı. 

"Ben mecliste Dersim adının kabul edilmesini bütün Dersim halkı gibi bizim de elbette istediğimizi ancak mevcut siyasi konjonktürün buna uygun olmadığını, bu konuyu ertelemek gerektiğini, ayrıca meclis kararıyla tabela asmak yerine Belediye Kanunu’nun 10. maddesi gereği belde adının değiştirilmesini talep etmenin daha uygun olacağını söyledim. Ancak parti grubumuz öneriyi destekleme kararı alınca ben de karara uydum."

 

 

 

Badem, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Dersim adını halk istemektedir" dedi.

 

 

Candan Badem, Independent Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede ise, kararın oy çokluğuyla alındığı toplantıda CHP'li üyelerin de "Bu karar için zamanlamanın uygun olmadığı" yönünde uyarıları olduğunu söyledi. Badem, "Tunceli adının Dersim olmasına bu bölgede kimse itiraz etmez. Bölgenin tarihsel adı bu çünkü, sonradan değiştirilmiş. Bazen şehir isimleri değiştirilir ve bu benimsenir, bazen de benimsenmez. Burada Tunceli ismi benimsenmedi" dedi.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU