Akşener: İktidar kimin cebine 250 milyar lira koydu?

"2001 krizinde birkaç milyar dolar için dövizi sattınız ülkeyi soydunuz diye yeri göğü inletiyordun, bugün kaybolan 128 milyar doların hesabı sorulmayacak mı zannediyorsun?"

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) “kaybolduğu” iddia edilen 128 milyar dolarlık rezervi hakkında açıklamalarda bulundu. Akşener, iktidara “Hazine’deki dövizi 6.20’den satan iktidar, bugün 8.1 olan döviz kuruyla kimlerin cebine 250 milyar lira koydu?” sorusunu yöneltti.

Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti liderinin gündeminde 128 milyar dolar vardı. Akşener, sert ifadelerle iktidara yüklenirken “128 milyar doların ardındaki gizemi özetleyeyim: Ekonominin İnek Şaban'ıyla, burası çok önemli, Badi Ekrem'i el ele verip döviz kurunu baskılamak için Hazine'deki dövizi sattı” dedi.

İktidarın her gün 128 milyar dolar konusunda çelişkili açıklamalar yaptığına dikkati çeken Akşener, sorulması gereken önemli bir soru olduğunu ifade etti:

Milletin Hazinesi’ndeki dövizi ortalama 6.20 liradan satan bu iktidar bugün 8.1 lira olan döviz kuru dolayısıyla kimin veya kimlerin cebine 250 milyar lira koydu? Temel soru budur. 

“Bu beceriksizliğin hesabını vereceksin”

Akşener, şöyle devam etti:

Sayın Erdoğan dün 2001 krizinde birkaç milyar dolar için dövizi sattınız ülkeyi soydunuz diye yeri göğü inletiyordun, bugün kaybolan 128 milyar doların hesabı sorulmayacak mı zannediyorsun? Millet soruyor millet sen de çıkıp cevap vereceksin, bu beceriksizliğin hesabını vereceksin. Yapma yok. İşi ona buna havale edip kenara çekilemezsin. Gece yarısı baskınlarıyla pankart indirip milletin ağzına tıkayamazsın. Ana muhalefet partisi genel başkanına fezleke düzenleyerek bu meseleyi kapatamazsın. Çünkü faiz sebep enflasyon sonuç deyip abuk sabuk bir teori uydurup milletin parasını çar çur eden sensin.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Milletin kesesinden elinizi çekin”

Akşener, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını boyunca ekonomik sorun yaşayan halkın yüzünü devlete çevirdiğini, ancak iktidarın destek yerine köstek olduğunu ifade etti.

Kurumlar Vergisi’nde 5 puanlık artışı da buna örnek olarak veren İYİ Parti lideri, şunları kaydetti:

Peki şimdi ne yaptılar? Bu defa da kurumlar vergisini 5 puan, yani yüzde 25 oranında artırdılar. Üstelik bunu vergilendirme döneminin ortasında kurumlar beyannamelerini vermeye başlamışken yaptılar. Rezalete bakar mısınız? Arkadaş, şu cefakar milletin kesesinden, artık elinizi çekin. Şu çileli milleti artık bir salın. Böyle devlet yönetilmez. O beş müteahhidin vergilerini, vergi cezalarını silerken helak oldunuz ama hala milletimizi yolma peşindesiniz.

“Kaliteli yaşamak için vergi ödemiyoruz, adeta vergi ödemek için kalitesiz yaşıyoruz”

Türkiye’nin vergi şampiyonu bir ülke olduğunu vurgulayan Akşener, “kaliteli yaşamak için vergi ödenmediğini, adeta vergi ödemek için kalitesiz yaşandığını” ifade etti ve şunları söyledi:

Dünyanın en pahalı otoyol ve köprülerinden geçmek zorunda kalıyoruz. Ayrıca mesele arabayla da bitmiyor. Mesela satın aldığımız telefonlar için, yüzde 100 vergi ödüyoruz. Hattına ve internetine de yüzde 30’un üzerinde vergi ödüyoruz. Mesela, elektrik faturasında, 5 kalem vergi ödüyoruz. Doğalgaz için yüzde 20 vergi ödüyoruz. Suya,yüzde 40 vergi ödüyoruz. Ödüyoruz oğlu, ödüyoruz… Vergilerden sonra elimize kalan paranın yarısını, yine dönüp vergilere ödüyoruz. Peki, memlekette vergiler bu kadar yüksekken, ne bekleriz? Devletin kasasının dolup taşmasını bekleriz, değil mi?

Merkez Bankası rezervleri en yüksek ülke olmayı bekleriz, değil mi? Faizin en düşük olduğu ülke olmayı bekleriz, değil mi? Eğitimde 1. olmayı bekleriz, değil mi? Sosyal devletin, sosyal adaletin şahının, bizde olmasını bekleriz, değil mi? Ama bu kadar ağır vergilere rağmen, bunların hiçbirini bulamıyoruz.

Kendi iktidarlarında bu durumun değişeceğini işaret eden İYİ Parti lideri, "Önümüzdeki haftalarda lansmanını yapacağımız, çok önemli bir projemiz var.  Bu projemizle, kayıt dışı ekonomiyle sözde değil, özde mücadele edecek bir seferberlik başlatacağız" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU