ABD Dışişleri Bakanı, niçin Afganistan'dan asker çektiklerini açıkladı

Blinken, "Terör tehdidi başka yerlere taşındı" dedi

ABD, en uzun savaşı olan Afganistan'daki işgali sona erdirme kararı aldı (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan'dan asker çekme kararının ABD yönetiminin "Çin'e ve Kovid-19 pandemisine odaklanma" kararıyla uyumlu olduğunu söyledi.

ABC kanalında dün yayımlanan This Week programında asker çekme kararıyla ilgili itirazlara değinen Blinken, "Terör tehdidi başka yerlere taşındı. Ayrıca gündemimizde Çin'le ilişkilerle iklim değişikliği ve Kovid'le mücadele gibi önemli diğer konular var" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afganistan'daki çatışmanın askeri çözümü bulunmadığı konusunda herkesin mutabık olduğunu söyleyen ABD Dışişleri Bakanı, yönetimin enerjisini ve kaynaklarını bu alanlara yoğunlaştırmak zorunda olduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta Afganistan'dan asker çekme sürecinin 11 Eylül saldırılarının 20. yıldönümüne kadar tamamlanacağını duyurmuştu.

Geçen hafta Kabil'de Afgan liderlerle, Brüksel'de de NATO yetkilileriyle görüşen Blinken, 11 Eylül saldırılarını düzenleyen El Kaide'nin büyük oranda zayıflatıldığını belirtti. ABD'nin Afganistan'da belirlediği hedeflere ulaştığını savunan Blinken, Taliban'ın adımlarını takip ettiklerini ve Afganistan'da terörün yeniden yükselmesi halinde gerekli adımları atacaklarını ifade etti.

Fox News'e konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise, istihbarat kurumlarının El Kaide ve IŞİD'in Afganistan'daki varlığıyla ilgili uyarılarda bulunduğuna dikkat çekerek ABD'nin Afganistan'da "güvenlik destekli bir diplomatik varlık" bulundurmayı hedeflediğini söyledi.


Independent Türkçe, Bloomberg, ABC News

DAHA FAZLA HABER OKU