Resmen onandı: Fransa'da Yahudi komşusunu balkondan atan Müslüman yargılanmayacak

Kobili Traoré, 2017’de Yahudi komşusu Sarah Halimi'yi "Allahu Ekber" diye bağırıp üçüncü kattan attığını kabul etmişti

Halimi'nin öldürülmesi, Fransa'da Yahudilere yönelik artan şiddetle ilgili tepkilere yol açmıştı (Halimi Ailesi)

Fransa’da Temyiz Mahkemesi’nin Yahudi komşusunu balkondan atarak öldüren Müslüman gencin olay anında "uyuşturucunun etkisi altında" olduğu gerekçesiyle yargılanamayacağı yönündeki kararı onaylaması, olayla ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paris’te yaşayan 27 yaşındaki Mali kökenli Kobili Traoré, 2017’de 65 yaşındaki Yahudi komşusu Sarah Halimi'yi "Allahu Ekber" diye bağırıp üçüncü kattan attığını kabul etmişti. Toksikoloji incelemesinde, uyuşturucu satıcısı olan Traoré’nin kanında esrar bulunmuştu.

Mahkeme, olayın ardından psikiyatri tedavisi gören Traoré’nin "uyuşturucu maddenin etkisiyle psikoz nöbeti geçirdiğine" ve bu nedenle cezai ehliyeti bulunmadığına hükmetmişti.

Temyiz Mahkemesi, geçen hafta çarşamba günü tartışmalı kararı onayladı. Mahkeme, "olay anında ruhsal ve nöropsişik rahatsızlık nedeniyle muhakeme yeteneğini ve kontrolünü yitiren kişi cezai olarak sorumlu değildir" açıklamasında bulundu. 

Traoré, doktorlar toplumsal hayata dönebileceğine karar verene dek akıl sağlığı merkezinde tedavi görmeye devam edecek.

Macron'dan yasa değişikliği çağrısı

Daha önce de kararı eleştiren Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Le Figaro’yla röportajında "Uyuşturucu kullanmaya karar verip sonra çıldırmak, bana göre cezai sorumluluğu ortadan kaldırmamalı" diyerek yasal düzenlemeye gidilmesi gerektiğini söyledi. Macron, "Adalet Bakanı’nın bir an önce yasa değişikliği talebinde bulunmasını dilerim. Mahkeme kararıyla ilgili yorum yapmak bana düşmez ama bu mahkemeyi bekleyen kurbanın ailesine, sevdiklerine ve tüm Yahudi vatandaşlara Cumhuriyet’in kendilerini koruyacağına yönelik desteğimi ve kararlılığımı bildirmek isterim" dedi.

Birçok Fransız senatör de, olay sonrasında uyuşturucu etkisiyle işlenen suçların yargıdan muaf tutulmasını öngören yasanın düzenlenmesini talep etmişti.

Karar, özellikle göçmen mahallelerinde radikal Müslümanlar arasında yükselen antisemitizmle ve Yahudilere yönelik saldırılarla ilgili de tartışmaları yeniden gündeme getirdi. 

Fransa’daki Yahudi Kurumları Temsil Konseyi Başkanı Francis Kalifat, "Şu andan itibaren ülkemizde cezadan muaf şekilde Yahudilere işkence yapabilir ve onları öldürebiliriz" diye konuştu. Halimi'nin çocuklarının avukatları da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini duyurdu.


Independent Türkçe, AFP, France 24, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU