Rusya'dan Hariri'nin hükümet kurma çabalarına destek

Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin'in, yaklaşık 50 dakika süren telefon görüşmesi sırasında Rusya'nın Lübnan'ın egemenliğine, istikrarına ve toprak bütünlüğüne destek verdiği belirtildi

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin dün Moskova’da Hariri’yi karşılarken (AFP)

Lübnan’da hükümeti kurmakla görevlendirilen Saad Hariri, kötüleşen ekonomik krizle yüzleşme konusunda Rusların desteğini aldı. Kremlin’in bu desteği, Hariri’nin, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin’in daveti üzerine Moskova’ya yaptığı ziyaret sırasında geldi. Şarku’l Avsat’ın diplomatik bir kaynaktan edindiği habere göre, Kremlin Hariri’nin Başbakan adaylığı için destek veriyor.

Hariri’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğrudan bir görüşme yapması bekleniyordu. Ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının yarattığı koşullar ve Putin’in ikinci doz aşı yaptırması sebebiyle taraflar yalnızca telefonda görüşebildi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin'in, yaklaşık 50 dakika süren telefon görüşmesi sırasında Rusya'nın Lübnan'ın egemenliğine, istikrarına ve toprak bütünlüğüne destek verdiği belirtildi. Açıklamada, Hariri'nin Putin'e Lübnan'daki iç siyasetteki gelişmeler, yeni bir hükümet oluşturmak ve ekonomik krizin üstesinden gelmek için alınan önlemler hakkında bilgi verdiğini sözlerine ekledi. Kremlin’den yapılan açıklamada, tarafların yaptığı görüşme sırasında gündemdeki bölgesel konuları ele aldığını belirterek, Lübnan’da yaşayan yerinden edilmiş Suriyelilerin ülkelerine güvenli bir şekilde geri dönmeleri için uygun koşulları yaratmak adına birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Açıklamada, görüşme sırasında ticaret ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi, koronavirüs ile mücadelede ilgili departmanlar arasındaki temasların yoğunlaştırılması ve Lübnan’a Rus aşılarının tedarik edilmesi gibi konuların ele alındığı aktarıldı.

Hariri'nin Rusya ile ilişkilerden sorumlu danışmanı George Şaban Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada,  Putin ile yapılan görüşmenin olumlu olduğunu, Lübnan’daki durumun kötüleşmesinin devam etmesini önlemek için hükümet kurma ve çalışma çabalarında Hariri'ye verdiği desteği teyit ettiğini söyledi. Görüşme sırasında Hariri’nin Lübnan’daki mevcut siyasi ve ekonomik durumu açıkladığını ifade eden Şaban, ABD ile İran arasındaki çatışmanın şiddetlenmesinin bölge üzerine etkilerinin de masaya yatırıldığını vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU