Kahire ve Washington, askeri iş birliğini gelişiyor

Mısır Donanması komutanı, İskenderiye’de ABD’li mevkidaşıyla görüştü

Mısır Donanması Komutanı, Korgeneral Babaro ile görüştü (Askeri Sözcü)

Mısır ve ABD, 13 Nisan’da askeri iş birliğini desteklemek ve zorluklarla mücadele etmek için koordine oldu. Bu bağlamda Mısır Deniz Kuvvetleri Komutanı Ahmed Halid, Mısır’a resmi ziyaretleri sırasında ABD Merkez Komutanlığı’na bağlı Deniz Kuvvetleri Komutanı, Beşinci Filo Komutanı ve Birleşik Deniz Kuvvetleri (CMF) Komutanı Samuel Babaro ve beraberindeki heyet ile İskenderiye’deki Ras et-Tin Deniz Üssü’ndeki Deniz Kuvvetleri Karargahı’nda bir araya geldi. Mısır askeri sözcüsü, 13 Nisan’da yaptığı açıklamada, “İki taraf, askeri iş birliği ilişkilerini ve iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı desteklemeyi ele alan bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, bölgenin güvenliği ve istikrarıyla ilgili ortak tehditler ve zorluklarla mücadele çabalarını koordine etme ve Mısır’ın bölgedeki etkili bir güç olarak önemli rolü doğrultusunda CMF’ye katılımını en üst düzeye çıkarma meseleleri de ele alındı” dedi.

Mısır askeri sözcüsüne göre ABD Merkez Komutanlığı’na bağlı Deniz Kuvvetleri Komutanı, ülkesinin ortak tatbikatlar alanındaki genişleme yoluyla, Mısır ile deniz iş birliğini artırma konusundaki arzusunu dile getirdi. Ayrıca Komutan, “Mısır, Ortadoğu’da güvenlik ve istikrarın anahtarıdır” dedi.

Öte yandan Korgeneral Halid, her iki dost ülkenin donanmaları arasında, ‘teknik alanlar, deniz güvenliği operasyonlarında, siber güvenlik ve ortak eğitim alanında deneyim aktarımı’ başta olmak üzere ortak askeri iş birliği ilişkilerinin gelişmesine övgüde bulundu. Toplantıya, Mısır ve ABD deniz kuvvetlerine bağlı bir dizi komutanı da katıldı.

Mısır Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed Ferid, silahlı kuvvetlerin ana kollarıyla iş birliği içerisinde, bir güney askeri bölgesi birliği tarafından uygulanan ‘el-Fatih- 2021’ eğitim projesinin ana aşamasını seyretti. Eğitim, silahlı kuvvetler birlikleri için yıllık savaş eğitim planı çerçevesinde birkaç gün devam etti.

Mısır askeri sözcüsü, yaptığı açıklamada, “Eğitim projesinin ana aşaması, ‘savaşın hazırlık ve organizasyon aşamasında uygulanan önlemleri’, ‘güvenlik unsurlarının mücadele ve planlanan görevleri başarmak için ana gücü zorlama hareketini’, ‘Kızıldeniz adalarını ve bir sınır köyünü sızmış teröristlerden temizleme planını’ ve ‘gerçek mühimmatlarla atış yapma uygulamalarını’ içeriyordu” ifadelerini kullandı.

Mısır Genelkurmay Başkanı, projeye katılan bazı komutan ve subaylarla kendilerine verilen görevleri yerine getirme yollarını görüştü. Ayrıca ‘savaş sırasında keskin ve hızlı değişikliklerin üstesinden gelebilmek için doğru karar alma yetenekleri’ hususunda bir dizi acil durum taktiği ele alındı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU