Mısır, Türkiye’yi siyasetten önce güvenlik konusunda sınıyor: ‘Kahire, Ankara ile anlaşmanın sürdürülmesi için iki koşul belirledi’

Şukri, geçtiğimiz ay konuya ilişkin açıklamasında “Sözler tek başına yeterli değil, eylem gerekli” şeklinde konuşmuştu

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli’nin, D-8 Toplantısı dönem başkanlığı sırasında ortaya koyduğu çabalardan ötürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmesinin ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile Ramazan ayını tebrik amacıyla bir görüşme gerçekleştirdi.

Bu gelişme, iki ülke arasındaki yakınlaşma işaretlerini güçlendirdi.

Kahire, geçtiğimiz Eylül ayından bu yana ortaya çıkmaya başlayan Türkiye’nin ‘yakınlaşma’ sinyalleri ile ilgili şimdiye dek net bir yorum yapmaktan kaçındı.

Şukri, geçtiğimiz ay konuya ilişkin açıklamasında “Sözler tek başına yeterli değil, eylem gerekli” şeklinde konuşmuştu. 

Şarku’l Avsat’a konuşan Mısırlı bir kaynak, ülkesinin bir başlangıç ​​noktası olarak, siyasete değil, önce müzakerelerdeki güvenlik dosyasına odaklandığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı;

“Kahire, Ankara ile anlaşmanın sürdürülmesi için iki koşul belirledi. Bunlardan ilki Kahire karşıtı medya platformlarının durdurulması veya söylemlerinin değiştirilmesi. İkincisi ise, görüşmelerin takvimi için yapılan düzenlemenin güvenlikten siyasete doğru başlaması. Mısır, müzakere vizyonu netleşene kadar güvenlik konusunda siyasete geçmeyeceğini vurguladı.”

Kahire Üniversitesi’nde Siyaset bilimi profesörü olan Dr. Tarık Fehmi ise, Kahire ve Ankara’nın üzerinde anlaşmaya çalıştığı ortak dosyaların niteliğine değinerek, “Doğu Akdeniz Gaz Forumu organizasyonu, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Libya ile deniz sınırlarının çizilmesi de dahil olmak üzere, Türkiye’nin Mısır ile yakınlaşma olduğunu düşünmeden önce yerine getirmesi gereken bir dizi prosedür var” dedi.

Al-Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden araştırmacı Kerem Said de, bu görüşe katılarak, Mısır’ın Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi gibi müttefikleriyle istişare veya fikir birliği olmadan, Doğu Akdeniz bölgesinde Kahire ile Ankara arasında yakınlaşma olmayacağını öne sürdü.

Said, “Çünkü bu üç taraf arasındaki dayanışma ve son gelişmeler, Ankara üzerinde büyük bir baskı kartı oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Dr. Fehmi de, Kahire ile Ankara arasındaki yeni yaklaşımın eşitlik ve şeffaflığa dayanması gerektiğini dile getirerek, “İki taraf arasında bir tür ihtiyat var. Güvenlik dosyasını Müslüman Kardeşler ile sınırlamak zor” dedi.

Ancak Fehmi, Türkiye’nin önemli bir ülke olduğuna inanan Mısır’ın kapıyı kapatmadığına dikkat çekerek, zekice stratejik adımlar ve taktik yürüttüğünü söyledi.

Araştırmacı Said de, konuya dair, “Her iki ülkenin de ortak bir anlayış arzusu var ve ilişkileri şimdi normalleştirmek mümkün değilse bile, en azından aralarında sükûnet arayacaklar” yorumunda bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU