Laboratuvardan gelen tuhaf bulgular, fizik bilgimizde bir sorun olduğunu gösteriyor

MC-1 Binası'ndaki Muon g-2 parçacık depolama halkası (Cindy Arnold)

Araştırmacılar, büyük bir deneyden gelen tuhaf sonuçların fiziği temelden değiştirebileceğini söylüyor.

Bulgular, doğanın 5. bir temel kuvvetinin daha bulunduğuna ve standart fizik modelinde bir sorun olduğuna işaret edebilir.

Araştırmacılar, Chicago yakınlarındaki Fermilab laboratuvarında yapılan yeni ölçümlerin henüz keşfedilmemiş bir atomaltı parçacığının ya da yeni bir kuvvetin varlığına işaret ettiğini söylüyor.

Deneyin sözcülerinden ve İtalyan Ulusal Nükleer Fizik Enstitüsü'nden fizikçi Graziano Venanzoni yaptığı açıklamada, "Bugün yalnızca bizim değil, tüm uluslararası fizik camiasının uzun zamandır beklediği olağanüstü bir gün" dedi.

Bulgular henüz tam olarak kesin değil: Sonuçların 40 binde bir oranda tesadüfen oluşma ihtimali var. Bu da 4,2 sigma güven seviyesine (istatistiki güven aralığını 6 üzerinden ölçmeye yarayan birim -ed.n.) denk geliyor. Sigma 5 seviyesi, bilim insanlarının yeni bir keşfi ilan etmesi için minimum seviye olarak görülüyor.

Araştırmacılar yine de çeşitli fizik dergilerine gönderilen bir dizi makaleyle bulguları detaylandırırken, umut verici sonuçları doğrulayacak araştırmaların da yakında yapılacağını umuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni bulgular, Muon g-2 adı verilen deneyden geliyor. Deney, elektronlara benzeyen fakat yaklaşık 200 kat daha ağır olan, müon diye bilinen temel parçacığın, büyük bir halka etrafına yerleştirilmesini ve sonrasında parçacığa manyetik alan aracılığıyla darbeler uygulanmasını içeriyor.

Bu olurken müonlar yalpalıyor. Bilim insanları, Standart Model'e yani fizik yasalarına dair mevcut kavrayışımıza dayanarak bu yalpaların hızını tahmin edebiliyor.

Fakat araştırmacılar, yalpaların beklendiği gibi olmadığını, aslında daha hızlı gerçekleştiğini keşfetti. Bu da söz konusu sonuçlarda payı olan (mevcut kavrayışımızın hesaba katmadığı), yeni bir kuvvet ya da parçacık gibi başka bir etken olduğuna işaret ediyor.

Öte yandan bu, Standart Model'in yetersiz olabileceğini gösteren tek yeni bulgu değil. Zira yeni bulgu, yine müonların ve elektronların etkileşim biçimindeki anormallikleri gösteren, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda elde edilen benzer bulguların ardından geliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU