Kılıçdaroğlu: Ne darbesi? Geçti onlar kimse yemiyor artık bunları, millet de yemiyor

CHP lideri Kılıçdaroğlu, emekli amirallerin yaptığı açıklama için "darbe çağrısı" diyen iktidarı gündemi değiştirmeye çalışmakla suçadı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin haftalık Meclis grup toplantısında partililere seslendi. Emekli amirallerin yaptıkları açıklamanın ardından başlayan darbe tartışmalarına tepki gösteren ve "Kardeşim ne darbesi?" diyen Kılıçdaroğlu, CHP üyleri ile ilgili haber yapan Hürriyet gazetesine de sert sözlerle tepki gösterdi.

CHP lideri konuşmasına "Önce bir durum tespiti yapmamız gerekiyor" diyerek başladı ve şu şekilde konuştu:

"Türkiye farklı bir sürecin içine evrilmeye aşlandı. Farklı bir tablo var. Tümüyle yönetim erkini kaybetmiş bir siyasel iktidarla karşı karşıyayız. Kontorlünü kaybetmiş, Türkiye'yi yönetemiyor. Ağır sorunlar karşısında çöüzm üretemeyen, çaresizlik içinde ezsilen ve çaresizliğini örtbas etmek için sağa sola saldıran, yapay gündemlerle toplumu meşgul etmek isteyen bir siyasi yönetimle, bir tek kişi hükümeti ile karşı karşıyayız. Cumhuriyet tarihinde ilk kez böyle bir durumla karşı karşıyayız"

"Nerede bu aşılar?"

Aşı konusunda iktidara sorulşar soran Kılıçdaroğlu, "Pandemi dönemindeyiz insanlar can derdinde. Nerede bu aşılar? Bu aşıları kim bulup Türkiye'ye getirecek? Bu ülkeyi kim yönetiyor, kim sorumlu bu ülkenin yönetiminden? Özellikle AK Parti'ye geçmişte oy vermiş şu anda kafası karışık vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Türkiye'nin gidişinden memnunsan alkışla, bu gidiş gidiş değildir diyorsan beni dinleyeceksin kardeşim. Eğer oğruları dinlemek istiyorsan bu kardeşini dinleyeceksin. Ben sana her zaman, her yerde doğruları söylemeye devam edeceğim" diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının Kovid-19 ile mücadelede gösterdikleri fedakarlıklara dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Hayat kurtarmak için hayatını feda eden sağlık çalışanlarının elleri öpülmez mi? Tek bir istekleri vardı: "Kovid-19'dan ölümler meslek hastalığı yapılsın" dediler. Neden yapmıyorsunuz? Vicdanınız yok mu sizin?" diye konuştu.

"Sırtı kalın olanlara, dayısı olanlara ambulans uçaklar hazır"

İzmir'de yatak yokluğu gerekçesi ile hastaneye yatamayan ve hayatını kaybeden Aslı Özkısırlar'ın AK Parti kongrelerini eleştirdiği tweetini okuyan Kılıçdaorğlu, "21. yüzyılda bu gnç kızımıza yatak bulunmadı ve hayatını kaybetti. Kim bunun sorumlusu? Biliyorum yine "Bay Kemal" diyecek. Ama sensin sen bunun sorumlusu, memleketi sen yönetiyorsun bilmiyor musun?" dedi.

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sırtı kalın olanlara, dayısı olanlara ambulans uçaklar hazır, her taraftan hastalar getirilir, yataklar hazır. Peki garibanlara, dayısı olmayanlara, fakire fukaraya... Telefon açıp da bir türlü yatamayan hastaların sözcüsü kim olacak? Onların derlerini ben dile getireceğim, biz getireceğiz. Diyorum ya 'Dostlarımızla beraber' diye. Soruyorlar 'dostlarınız kim' diye. Dostlarımız bu ülkenin garibanlarıdır, bu ülkenin işsizidir, bu ülkenin esnafıdır,  bizim dostlarımız. Halktır hak bizim dostlarımız"

"Çifte standart devlet yönetiminde olmaz"

Kayseri'de polisin maskeyi nizami biçimde takmadığı için 16 yaşındaki bir genç kıza ceza yazdığını hatırlatan Kılıçdaroğlu,kendisine 900 TL'lik ödeme emri için haciz tebligatı yapıldığını belirterek, "Peki bu bir zulüm değil mi?" diyerek AK Parti kongresindeki maskesiz gençlerin fotoğrafını gösterdi. 

Kılıçdaroğlu, "Bunlarda maske var mı? Yok. Ceza yazan da yok. Kim bunların dayıları? Saray'da oturanlar, beşli çeteler, dolarla, euro ile oynayanlar bunlaruın dayıları. Bunalra ceza yok ama Kayseri'de 16 yaşındaki Sidar'a ceza var. Bunu vicdan kabul eder mi? AK Parti'ye oy vermiş yurttaşlarımıza sesleniyorum, bunu vicdan kabul eder mi, ahlak kabul eder mi? Çifte standart devlet yönetiminde olmaz" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, "Sözüm sözdür bu ülkeye mutlaka adaleti, adaleti, adaleti getireceğim" dedi.

mesafe.jpg
Kılıçdaroğlu, CHP ve AK Parti kongrelerind çekilen iki fotoğrafı gösterdi / Fotoğraf: Youtube

 

"Bu mu adalet yoksa bu mu?"

CHP kurultayı ve AK Parti kurultayından iki farklı fotoğrafı gösteren CHP lideri, "CHP devleti yönetmemektedir ama AK Parti'nin bir kişisi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni yönetmektedir. Vatadnaşa hangisi örnek?" diye sordu. Kılıçdaroğlu, CHP'nin iktidar gelmesi halinde ülkeyi adaletle önetceğini ve hiçbir vatandaşın hayatını tehlikeye atmayacağını söyledi.

Bakanlığa "kongremizi nasıl yapalım?" diye sorduklarıı ve "Açık yerde yapacaksınız, mesafeye uyacaksınız" yanıtı almaları üzerine bu şekilde yaptıklarını belirten Kılıçdaroğlu,  "Şimdi söyleyin kim vatandaşına değer veriyor. Diyorlar ya CHP iktidara gelirse yönetebilir mi? Bal gibi de yönetir, açlık olmaz sefalet olmaz" dedi.

"Allah aşkına kendinize bilim kurulu demeyin"

Bilim Kurulu üyelerini de eleştiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu,  "Allah aşkına kendinize bilim kurulu demeyin. Ne dedikleri, ne söyledikleri belli değil. Nasıl yönetiliyor bu ülke. Orada oturanların hiçbirinin bilimle ilgisi yoktur. Bilim Kurulunun koyduğu kurallara iktidar uymazsa çekileceksin oradan, "ben bilim insanıyım" diyeceksin. Sadece tek düşündükleri koltukları. Bu fatura kime çıkıyor? Bunun bir faturası var. Saray ve beslemelerinin durumu çok iyi. 1 yerden değil 5 yerden maaş alıyorlar, avro üzerinden garantili maaşlarını alıyorlar. İstifa etseler bile dünyanın parasını alıyorlar. Vergi de ödemiyorlar, başka kurumlar tarafından ödeniyor. 193 kişi hayatını kaybetmiş. İnsan gece uyumaz ya. Bunların umrunda bile değil" diye konuştu.

"Bu tabloya bahçeli de destek veriyor"

Caddelerde her 100 metrede bir dükkan kapandığını, esnafın artık geçinemediğini ve kirasını ödeyemez hale geldiğini asvunan CHP lideri, "Saraydakiler bunu biliyor mu. Bilse ne olur bilmese ne olur. Onun gözünde esnaf yok ki. Vururum ensesine tokadı alırım oyumu diye düşünüyor. Ama esnaf artık eski esnaf değil.  Sarayda Lale Devri yaşanıyor. Herkesin bir eli yağda bir eli balda. Ahali felaket vaziyette. Erdoğan çıkıp esnafın dükkanına gidebilir mi? Esnaflarla birebir konuşabilir mi? Hayatta gidemez. Belki 50 bin korumayla gider" dedi.

Tablodan MHP lideri Devlet Bahçeli'yi de sorumlu tutan Kılıçdaroğlu, "Bahçeli de bu tabloya destek veriyor. Ülkücüleri dışında tutuyorum. Onlar da bu durumdan rahatsız. Bahçeli ayrı. Bütün bu yoksulluğun değirmenine su taşıyan kişidir" diye konuştu.

Esnaf dışında çiftçi, emekli, çalışan ve memurların da geçim sıkıntısı ile karşı karıya olduğunu ve iktidarın bunu dikkate almadığını savunan Kılıçdaroğlu,"Bu emeklilerin günahı ne. Bu emekliler 30-35 yıl çalıştılar, sigorta primlerini ödediler. Emekli oldular diye saray iktidarı bunlara zulmetmeye başladı. "Enflasyon yüzde 8 diyor yüzde 8 vereceğim..." diyor. Peki enflasyon kaç? Bu zulümdür" dedi.

"Senin bu çocuklarımızı umutsuzluğa sevk etme hakkın var mı?"

2002 yılında en düşün emekli aylığı ile 7 çeyrek altın alınabilirken şimdi ise sadece 2 çeyrek altın alındığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Ya gençlerimiz ve işsizlerimiz onların hali ne olacak? 19 yıl devleti yöneteceksin, 10 milyon 287 bin işsiz yaratacaksın. Sonrada çıkıp bu memleketi ben güzel yönetiyorum diyeceksin. Hangi güzellikten bahsediyorsun? Üniversiteyi bitirmiş pırıl pırıl çocuklar. Senin bu çocuklarımızı umutsuzluğa sevk etme hakkın var mı? Senin, saraydakilerin, çocuklarının durumu iyi. Herkes birden fazla yerden maaş alıyor. Üniversiteyi, en iyi okulları bitirmiş çocuklar işsiz" dedi.

"Sizin elinizden alınan bütün hakları size iade edeceğiz"

Eğitimde tasarruf olmayacağını ve 138 bin öğretmen açığını tamamen dolduracaklarını söyleyen CHP lideri , "KYK'dan kredi almışlar. Hem faiz hem işsiz. Hem iş vermiyorsun diyorsun borcunu öde. Nasıl ödeyecek? İcra göndereceğim diyor. Babanın ne günahı var? Bunları bitireceğiz. Gençlere sözüm var. Sizin elinizden alınan bütün hakları size iade edeceğiz ve tamamını geri getireceğiz. 28 kez Türkiye Şampiyonu olan bir kardeşim var. Pazarda yumurta satarak geçiniyor. Bu bir devlet ayıbı değil midir? Niye işi yok? Torpili, dayısı olmadığı için" diye konuştu.

"Onun tek derdi var Saray'ın  bekçiliğini yapmak"

8 Nisan'ın Dünya Romanlar Günü olduğunu hatırlatan ve pandemi nedeniyle pek çok Roman vatandaşın açlıkla karşı karşıya kadlığını belirten Kılıçdarooğlu,  "Bunlar sokak ekonomisi dediğimiz günlük yaşayan insanlar. Şimdi en büyük açlığı yaşayan kesim. Onların da hakkına sahip çıkmamız lazım" dedi.

İktidarın sorulara yanıt vermek yerine CHP'ye saldırdığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "128 milyar dolar nereye gitti? Bunun cevabını almış değilim. Saray'ın bekçisi cevap versin. Esnaf, simitçi biz almadık diyorlar. Manava soruyoruz yok. Kim aldı 128 milyar doları? 128 milyar dolar nereye gitti diye soran Merkez Bankası Başkanı'nı neden görevden aldın? Gerçekler görünmesin diye mi? Bahçeli hiçbir zaman işsizlerin, esnafın dertlerini dile getirmedi. Onun tek derdi var Saray'ın  bekçiliğini yapmak. CHP'ye saldırmak. Ona bu görevi vermişler. Ülkücü kardeşlerime şunu söylemek isterim, hiç meraklanma ben milliyetçiliğin ne olduğunu Bahçeli'ye de dünyaya da göstereceğim. Ben Saray beslemelerine asla ve asla itibar etmeyeceğim" şeklinde konuştu.

"Emekli amiral dünyanın neresinde darbe yaptı?"

104 emekli amiral tarafından kaleme alınan açıklama ve ardından başlayan tartışmalarla ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Vay efendim Türkiye'de darbeciler var. Ne darbesi, ne darbesi kardeşim? Montrö Sözleşmesi dolayısıyla emekli büyükelçiler de açıklama yaptı ama tık yok. Emekli amiraller açıklama yaptı vay efendim yeniden darbe. Ne darbesi kardeşim. Ne darbe paranoyası bu? İşsizlik konuşulmasın, çiftçi sorunuyla baş başa kalsın. Sen çıkıp baştan 'Ne Montrö Sözleşmesi, Ne Lozan'ı kardeşim. Bunlar Türkiye'nin güvencesidir' desen bir şey olmayacak. Sonra bunlar darbeci. Geçti bunlar, kimse yemiyor artık bunları. Emekli amiral dünyanın neresinde darbe yaptı? Bunlar akıllarını peynir ekmekle yemişler"

Gündemi değştirmek için Yargıtay ve Daıştay gibi kurumlara da sipariş açıklama yaptırıldığını öne süren CHP lideri, bildiri yayınlayan emekli amiraller hakkındaki haber nedeniyle Hürriyet'e de eleştiriler yöneltti.

CHP lideri şöyle konuştu:

"Darbe marbe bilmem ne hikayelerini güçlendirmek için havuz medyasını kullanamıyorlar çünkü itibarı yok. Bir parça itibarı olan Hürriyet gazetesi üzerinden CHP'ye saldırmaya çalışıyorlar. O gazetenin geçmişine üzülüyor insan. Medyanın gerçekten amiral gemisiydi. Şimdi kuyrukta sandal bile olamadı. Gündem yaratıyor sözde. O da, CNN Türk'te o ikisi de ne yaparsa yapsın bildiğimiz yoldan dönmeyeceğiz, dönmeyeceğiz"

 

"Bu vatan hainlerinin hepsinden hesap soracağım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha ömnce yaptığı bir açıklamayı kürsüden okyan ve "Açıklama yapmış Erdoğan; 'Vatanı satmak kendi dirayetsizliğin, kendi iş bilmezliğiniz yüzünden ülkeyi kriz üzerine krize sokmakla olur' diyor. Erdoğan'ın bu sözünü tutacağım. İktidar olduğumuzda bu vatan hainlerinin hepsinden hesap soracağım" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU