Rusya, 2040'a kadar Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi olmaya devam edecek

S&P Global Platts Analytics'in uzun vadeli Avrupa doğalgaz görünümü raporuna göre Rusya, 2040'a kadar Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi olmaya devam edecek

AB, Azerbaycan gibi farklı tedarik kaynakları ile Rus gazına olan bağımlılığı azaltmak istiyor ancak Rus gazı, düşük maliyeti ve uzun vadeli güvenilirliği nedeniyle rekabet gücünü koruyor / Fotoğraf: Shanghai Daily

Norveç'ten gelen gazın üretimi ve arzının azalmasıyla Rusya'nın Avrupa'daki pazar payının yüzde 30’un üzerinde kalacağı ve 2040 yılına kadar yüzde 40'a yaklaşacağı hesaplanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küresel LNG arzının Avrupa'nın enerji talebi içindeki payının, yerli üretimdeki düşüşü telafi etmek için2040 yılına kadar yükselmesi bekleniyor ancak söz konusu tahmin dönemi boyunca yine de Rusya’dan yapılan alımların gerisinde kalması bekleniyor.

Raporda Platts Analytics, Rusya'nın kuzeybatı, orta ve doğu Avrupa ile İtalya'ya yönelik boru hattı gaz arzının 2020'deki 130 Bcm seviyesinden 2040'a kadar yaklaşık 150 Bcm seviyesine çıkacağını öngörüyor.

Rusya'nın kuzeybatı, orta ve doğu Avrupa ile İtalya'ya yönelik boru hattı gaz arzının 2020'deki 130 Bcm seviyesinden 2040'a kadar yaklaşık 150 Bcm düzeyine çıkacağı tahmin ediliyor.

Rapora göre 2035 yılına kadar Rusya’nın yüzde 38’lik rekor pazar payı elde edeceği tahmin ediliyor.

AB, Azerbaycan'dan gelen gibi farklı tedarik kaynaklarının desteklenmesi ve yeni LNG ithalat altyapısı yoluyla Rus gazına olan bağımlılığı azaltma politikası izliyor. Bununla birlikte, Rus gazı, düşük maliyetli olması ve uzun vadeli güvenilirliği nedeniyle Avrupalı alıcılar için rekabetçi olmaya devam ediyor.

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU