Demirtaş: Demokrasi ittifakı bir seçim ittifakı değil

Selahattin Demirtaş kapatma davası ile ilgili "Tüm sorumluluk Erdoğan ve AKP'dedir" diye konuştu, dava konusunda MHP'nin baskısı ile ilgil bir soruya ise "Çok gürültü çıkarıyor olmalarının nedeni, zurnanın son deliği olmalarıdır" yanıtını verdi

Fotoğraf: AA

Yaklaşık dört buçuk yıldır hapiste bulunan HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhur İttifakı'na karşı durabilmek için seçimi beklemeye gerek olmadığını, ortak demokratik ilkeler belirleyerek mücadele ve işbirliği niyetiyle yola çıkan ve partilerin dışında kalan kesimleri de kapsayan bir Demokrasi İttifakı kurulması gerektiğini söyledi.

Demirtaş, Cumhur ve Millet ittifaklarından ayrı olarak geçen yıl Ağustos ayında gündeme getirdiği Demokrasi İttifakı'nı geçtiğimiz günlerde yeninden gündeme taşıdı.

"Seçimi beklemeye gerek yok"

Reuters'ın sorularını yazılı olarak yanıtlayan Demirtaş, HDP öncülüğünde önerdiği demokrasi ittifakını tanımlarken, "Demokrasi ittifakı bir seçim ittifakı değil, demokrasi için ortak mücadele niyeti ve işbirliği demektir. Dolayısıyla demokrasi ittifakını kurmak için seçimi beklemeye gerek yok. Seçim ittifakı için ise seçim döneminin yaklaşmasını beklemek normaldir"ifadesini kullandı.

Demokrasi için yan yana mücadele etmek isteyen tüm partilerin bir araya gelmesi gerektiğini savunan Demirtaş bu ittifaka toplumsal muhalefet, emek örgütleri, kadın hareketleri, gençlik hareketleri, çevre hareketleri gibi toplum dinamiklerinin de katılması gerektiğinin altını çizdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demirtaş, "Mevcut ittifaklar bu mücadeleden kaçmaya devam edeceklerse ve 'seçime kadar her şeyi sineye çekelim' diyeceklerse bu yanlış olur. Çünkü baskı ve zulüm, tahribatı her geçen gün artırıyor. O nedenle, seçimi beklemeden, bugünden fiili bir demokrasi ittifakı çok anlamlı ve değerli olur"dedi.

Demirtaş bu birlikteliğin seçim ittifakına nasıl yansıyacağına ise seçim zamanında karar verilebileceğini belirtti.

"Son kararı her zaman Erdoğan veriyor"

HDP kapatma davasının AK Parti'nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kuruluş ilkelerinin neredeyse tamamını bir kenara atmış olduğunu gösterdiğini söyleyen Demirtaş, parti kapatma konusunda da ilkelerinden vazgeçmelerinin şaşırtıcı olmadığını söyledi.

"İktidarda kalmak dışında ne bir amaçları ne de bir hedefleri var. İktidarda kalmak için yapmayacakları şey yok"diyen Demirtaş sözlerini, "Bütün bunlar, siyasi seçeneklerinin azaldığını gösteriyor"diye sürdürdü.

Siyasallaşmış bir yargı mekanizmasında hangi kararın çıkacağını kestirmenin zor olduğunu belirten Demirtaş, "Kapatma davasının amaçlarından biri de muhalefet içinde tartışmalar çıkarmak, muhalefeti zayıflatmak ve bölmektir. Muhalefetin bu tuzağa düşmemesi ve çok yüksek bir sesle demokrasiyi sahiplenmesi gerekir"dedi.

Demirtaş kapatma davasında MHP'nin baskısı ile ilgilili bir soruya ise, "MHP'nin ne kadar baskısı olursa olsun, son kararı her zaman Erdoğan veriyor, bunu unutmayalım. Dolayısıyla tüm sorumluluk Erdoğan ve AKP'dedir"diye yanıtladı.

"MHP çok gürültü çıkarıyor olsa da yakın gelecekte Türkiye siyasetinden tümüyle silinip gideceğinden kuşkum yok" diyen Demirtaş sözlerini,"Çok gürültü çıkarıyor olmalarının nedeni, zurnanın son deliği olmalarıdır"diye sürdürdü.

Demirtaş ayrıca, ekonomik krizin iyice derinleşmesiyle toplumsal patlamalar yaşanabileceğine işaret ederek, "AKP, işte bunu önlemek için erken seçime gidebilir. Her durumda, hazırlıklı olmak lazım"dedi.

 

 

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU