Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın kardeşi ev hapsine gönderildi

Ülkenin eski veliaht prensi Hamza Bin Hüseyin ev hapsine gönderildi. Ürdün ordusu Hüseyin’den, “Ürdün’ün güvenlik ve istikrarını hedef alacak hareket ve hamlelerden uzak durmasını” istedi

Fotoğraf: AA

Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın kardeşi Prens Hamza bin Hüseyin'in gözaltına alındığı ve Amman'daki Sarayı'nda gözaltında tutulduğu iddia edildi.

Washington Post gazetesi, Kral Hüseyin'in en büyük oğlu ve Kral 2. Abdullah'ın abisi Prens Hamza bin Hüseyin ve 20 kişi "ülkenin istikrarına tehdit olduğu gerekçesiyle" gözaltına alındığını ve Amman'daki sarayda tutulduğunu öne sürdü.

Soruşturma devam ediyor

Independent Türkçe'nin Ürdünlü kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre; bir darbe teşebbüsünün söz konusu olmadığı, operayonların güvenlik gerekçesiyle asker ve istihbarat tarafından ortaklaşa yürütüldüğü ve geniş çaplı tutuklamaların yapıldığı ifade edilerek, operasyonların sürdüğü belirtildi.

Ürdün resmi ajansı Petra, kraliyet ailesinin bir üyesi olan Hasan Bin Zeid ve eski başbakan Bassem Awadallah ile birlikte 20 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Yetkililer konuyla ilgili bir açıklama yapmazken bu gözaltların ülkenin istikrarını sağlamak için gerçekleştiği belirtildi.

Ülkenin eski veliaht prensi Hamza Bin Hüseyin’in de ev hapsine gönderildiği belirtilirken, Ürdün ordusu Hüseyin’den, “Ürdün’ün güvenlik ve istikrarını hedef alacak hareket ve hamlelerden uzak durmasını” istedi. Petra haber ajansı olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini duyurdu.

Washington Post, başkentin Dabouq bölgesinde askeri ve zırhlı araçların devriye gezdiğini açıklarken 1999’da ölen Kral Hüseyin’in en büyük oğlu Hamza ve eşinin ev hapsinde tutulduğu belirtildi.

Paylaşılan rapor ve iddialara göre Hamza’nın üvey kardeşi Kral Abdullah’ı devirmek için bir komplo hazırlığı içerisinde olduğu belirtildi. Fakat BBC’ye bir video gönderen Hamza, iddiaları yalanlayarak herhangi bir komplo planı olmadığını söyledi. Hamza videoda, “Genelkurmay başkanlığından yetkililer bu sabah geldi ve benim dışarı çıkmamamı ve insanlarla iletişime geçmememi söylediler” dedi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Ürdün’de ülkenin istikrarına tehdit oluşturduğu gerekçesiyle bazı kişilerin gözaltına alınmasıyla baş gösteren olayların endişeyle izlendiği kaydedilerek Ürdün hükümetine ve halkına destek mesajı verildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Ürdün’de ülkenin istikrarına tehdit oluşturduğu gerekçesiyle bazı kişilerin gözaltına alınmasıyla baş gösteren olayları endişeyle izliyoruz. Ortadoğu’da barışın kilit ülkesi Ürdün’ün istikrar ve huzurunu Türkiye’nin istikrar ve huzurundan ayrı görmüyoruz. Bu çerçevede, Kral II. Abdullah ve Ürdün Hükümeti ile dost ve kardeş Ürdün halkının huzur, refah ve esenliğine olan güçlü desteğimizi ifade ediyoruz

Ürdün ordusundan açıklama

Ürdün Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Yusuf el Huneyti, konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Tutuklamalar, güvenliği hedeg alan hamleler nedeniyle yapıldı. Soruşturma devam ediyor. Sonuçlar tam bir şeffaflıkla açıklanacak. Prens Hamza'dan ülkeyi hedef almak için kullanılabilecek faaliyetleri durdurmasını istedik" denildi.

Diğer ülkelerden Ürdün Kralı Abdullah'a destek

Ülkedeki son gelişmelerle ilgili bazı ülkelerden Ürdün Kralı Abdullah'a destek geldi.

ABD, Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Umman, Filistin , Lübnan'dan Lübnan Mükellef Başbakan Saad el-Hariri, Kral Abdullah'la dayanışma halinde olduklarını ve aldığı kararları desteklediklerini ifade ettiler.

Suudi Arabistan'dan Ürdün'e "güvenlikle ilgili alınan tüm kararlarda yanındayız" mesajı

Suudi Arabistan, ülke güvenliğini korumak için alınan her türlü kararda Ürdün'ün yanında olduğunu açıkladı.

Suudi Arabistan Kraliyet Divanı'ndan yapılan ve SPA'da yayımlanan açıklamada, "Suudi Arabistan'ın, Kral 2. Abdullah ile Prens Hüseyin bin Abdullah'ın, ülkenin güvenlik ve istikrarını korumak ve bu yöndeki her türlü sabotaj girişimini bertaraf etmek için aldığı tüm kararları desteklediği ve kardeş ülke Ürdün'ün yanında yer aldığı" ifade edildi.

Ürdün ile Suudi Arabistan arasındaki kardeşlik, inanç ve ortak kader bağına vurgu yapılan açıklamada, iki ülkenin güvenliğinin ayrılamaz bir bütün olduğu belirtildi. Açıklamada, Kral Abdullah liderliğindeki Ürdün'ün güvenlik ve istikrarının sürmesi temennisinde bulunuldu.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU