Blinken, Sudan ile ilişkilerde ‘yeni bir dönem’ vaat ediyor

Sudan geçiş hükümeti, Uluslararası Kalkınma Birliği’ne (IDA) olan ödenmesi gecikmiş borçlarını ödemişti

Blinken, geçtiğimiz hafta Sudan'ın egemenlik dokunulmazlığı hakkının yeniden onaylandığını bildirmişti (Reuters)

Sudan ile ilişkilerde yeni bir döneme gidileceği sözü veren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan'ın 1998'de Kenya ve Tanzanya'daki ABD büyükelçiliklerinin bombalanması ve 2000'de USS Cole destroyerine düzenlenen saldırıda kurban gidenler, aynı zamanda ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) çalışanı John Granville için taahhüt ettiği 335 milyon dolar değerindeki tazminatın ABD’ye verildiğini bildirdi.

Sudan geçiş hükümeti tarafından atılan bu adımın ABD ve uluslararası finans kuruluşlarının vereceği birkaç milyar dolarlık krediye, aynı zamanda ülkeye yapılacak yatırımlara kapı açması bekleniyor.

Blinken, konuyla ilgili açıklamasında, “Bu kurbanlar için tazminat almak, Dışişleri Bakanlığı için en önemli bir öncelikti. Bunun meydana gelen korkunç trajedilere birtakım çözümler getirmeye yardımcı olacağını umuyorum” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda Dışişleri Bakanlığının geçen hafta Blinken’in ‘geçtiğimiz Aralık ayında çıkarılan Sudan’ın talepleri çözme yasası uyarınca Sudan'ın egemenlik dokunulmazlığı hakkının tanımlanmasına onay verdiğini Kongre’ye ilettiğini de ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Blinken, “Sudan'ın, uzun süredir havada kalan bu talepleri çözmede bizimle birlikte çalışırken son iki yıldır sağladığı yapıcı çabalarını takdir ediyoruz. Ardımızda bıraktığımız bu zorlu süreç, ABD-Sudan ilişkilerinde yeni bir dönemi de beraberinde getirebilir. İkili ilişkimizi artırmayı, sivil liderliğindeki Sudan geçiş hükümetinin halkı için özgürlük, barış ve adaleti sağlama çabalarına desteğimizi sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz” açıklamalarında bulundu.

Sudan geçiş hükümeti, Uluslararası Kalkınma Birliği’ne (IDA) olan ödenmesi gecikmiş borçlarını ödemişti. Bu adım, yaklaşık 30 yılın ardından Sudan’ın Dünya Bankası Grubu ile yeniden bağlantı kurmasını sağlamış, yoksulluk ve sürdürülebilir ekonomik toparlanmayla mücadele yönünde yaklaşık 2 milyar dolar değerinde IDA hibesinin önünü açmıştı. Nitekim Sudan, borçlarını ödeyerek, Ağır Borç Yükü Altındaki Yoksul Ülkeler (HIPC) inisiyatifi kapsamında kapsamlı bir dış borç yardımı almaya yönelik büyük bir adımı da atmış oluyor.

Dünya Bankası Grubu Başkanı David Malpass, konuyla ilgili açıklamasında “Bu, Sudan'ın kalkınma sürecini desteklemek için şu ana kadar attığı adımların dünyadan yardıma ihtiyacı olduğu bir dönemde dönüm noktası sayılıyor. Ödenmemiş borçların ödenmesi, döviz kurunun birleştirilmesi dahil olmak üzere bu adımlar, ülkeyi borçları önemli ölçüde azaltma, ekonomik iyileşme ve genel kalkınma yoluna sokacaktır. Bu yönde borçları kapatma sürecini kolaylaştırmadaki cömertliği için ABD hükümetine minnettarım. Aynı zamanda reforma olan bağlılığından dolayı Sudan Hükümeti'ni tebrik ediyor, Sudan halkı için Dünya Bankası Grubu'nu destekleme yönünde daha büyük fırsatlar ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

Söz konusu borçlar, ABD hükümetinden alınan 1.15 milyar dolarlık köprü kredisi ile ödendi. Dünya Bankası'nın en yoksul ülkelere yardım edildiği fonu olan IDA, yeniden katılım ve reform için kalkınma politikası süreci aracılığıyla Sudan'ın reform gündemini destekliyor. Reformlar, Sudan'ın ekonomik büyüme ve yoksulluğu azaltma programını desteklemeyi, Sudan ekonomisini daha rekabetçi hale getirmeyi, şeffaflığı ve yatırımları artırmayı, istihdam yaratmayı ve toplumsal korumayı desteklemeyi amaçlıyor.

Borçların kapatılması ardından Sudan, Dünya Bankası Grubu'ndan düzenli finansmana sınırsız erişim hakkına sahip olacak. IDA kapsamında proje finansmanı, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) aracılığıyla hisse yatırımları, doğrudan yabancı yatırımları kolaylaştırmak için Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA) tarafından sağlanan politik risk sigortası da bu haklar arasında yer alıyor.

Dünya Bankası, Sudan'a verilen desteği en üst düzeye çıkarmak için Sudan Aile Destek Programı aracılığıyla ekonomik reformların etkisini hafifletme yönünde 410 milyon dolar değerinde gecikme öncesi ödeme hibesi sağlıyor. Söz konusu program, kısa vadeli ekonomik şokların etkisini hafifletmek için Sudanlı ailelerin yüzde 80'ine veya yaklaşık 32 milyon vatandaşa nakit sağlamayı hedefliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

 

DAHA FAZLA HABER OKU