Kısa çalışma ödeneği bugün sona eriyor: Yüzbinlerce çalışan geçim sıkıntısı yaşayabilir

Kısa çalışma ödeneğinin devam etmesi gerektiğini belirten uzmanlar, aksi takdir işverenlerin çalışanlarını ücretsiz izne çıkartabileceğini ifade etti

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde hükümet tarafından getirilen kısa çalışma ödeneği bugün sona eriyor.

Ödeneğinin işverenlerden gelen uzatma çağrısına karşın sonlanacak olması, yüzbinlerce çalışanı geçim sıkıntısına sokabilir.

Pandemi sürecinde kapanmalar nedeniyle istihdam kaybı yaşanmaması amacıyla hükümet tarafından uygulamaya alınan kısa çalışma ödeneğinden, tepe noktasında 3 milyondan fazla kişi yararlanmıştı. Şu anda uygulamadan yararlananların sayısı ise 1.3 milyon civarında.

Ancak kısa çalışma ödeneğinin 31 Mart itibarıyla sona ermesiyle birlikte, işten çıkarma yasağının da sürmesi nedeniyle yüzbinlerce çalışanın işverenler tarafından ücretsiz izne çıkarılması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, koronavirüs tedbirleri kapsamında bazı kısıtlamaların sıkılaştırıldığını açıklamış ve bu kapsamda Ramazan ayında Türkiye genelinde lokanta kafelerin sadece paket servis yapacağına işaret etmişti.

"Ksa çalışma desteği olmadan ödemelerimizi yapma gücümüz"

Reuters'a konuşan ve soyadını vermek istemeyen 37 yaşındaki açşı Nuray, kısa çalışma ödeneği desteğini de kaybetmesi durumunda alacağı günlük 47.7 lira nakdi destek ile masraflarını nasıl karşılayacağı konusunda endişeli.

Kredi çeken ve internet üzerinden takı satarak aile bütçesini desteklemeye çalışan Nuray, "Bir yıldır kıyafet almadım. Çünkü faturalarımızı ödemeye ve kızımızın eğitim masraflarını karşılamaya odaklandık.Şimdi kısa çalışma desteği olmadan ödemelerimizi yapma gücümüz olmayacak" dedi.

Kısa çalışma ödeneği desteğinin sürdürülmesine ihtiyaç var

Uzmanlara göre, özellikle en fazla istihdam kaybı olabilecek yeme-içme, eğlence ve hizmetler sektöründe kısa çalışma ödeneği desteğinin sürdürülmesine ihtiyaç var.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi araştırmacısı Pınar Kaynak ise konuya ilişkin şunları kaydetti:

Pandemiden en çok etkilenen hizmetler sektörü, 718 bin işilik bir istihdam kaybı var. Her restoran açılsa bile bir, bir buçuk hatta iki yıl istihdam kaybının sektörde geri kazanılacağını düşünmüyorum. İstihdamda görünüp fiilen iş başında olmayan yaklaşık 2 milyon kişi var, muhtemel kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izinde olanlar. Bunlar işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği desteği bitince geniş tanımlı işsiz olacaklar. Özellikle pandemiden etkilenen sektörlerde kısa çalışma ödeneğinin yılsonuna kadar uzatılmalı. storanlar, cafeler, barlar... insanlar bu işletmeler açılsa da salgın sebebiyle gitmeye korkacaklar. İstihdam kaybeden sektörler için ilave yardımlar yapılabilir. Özellikle hizmetler sektöründe, restoran, lokanta, eğlence sektörü yeme içme konaklama en fazla istihdam kaybı olan işletmeler.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl ise şu anda restoran ve lokantaların yüzde 50-80 kapasiteye ulaştığını, alkollü mekanlar ve eğlence yerlerinde ise bu oranının yüz 20-50 arasında olduğunu söyledi.

Kısa çalışma ödeneğinin uzatılması taleplerinin sürdüğünü belirten Bingöl, "Şöyle bir açmaz olacak: Kısa çalışma kalkıyor, işten çıkarma yasağı ise duruyor. Restoranlar tam kapasiteye hala geçemediği için kısa çalışma ödeneği ile çalışan personeller var. Kısa çalışma uygulaması uzamazsa ücretsiz izne çıkarma seçeneğinden başka çare kalmıyor. Çalışanlar bu sefer çok daha düşük olan ücretsiz izin desteği ile idare etmek durumunda kalacak. Bizim sektörümüzde en az 300,000 kişinin bu şekilde etkileneceğini tahmin ediyoruz" dedi.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU