Suudi Arabistan, iklim değişikliğiyle mücadele için "10 milyar ağaç dikecek"

Yeşil plan, Suudi Arabistan'ın petrole olan ekonomik bağımlılığının üstesinden gelmeye yönelik plan kapsamında açıklandı

İmaj yenileme: Veliaht Prens Muhammed bin Salman (Reuters)

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan, Krallık genelinde 10 milyar ağaç dikimini de içeren iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik iddialı "yeşil girişim" planlarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Suudi Yeşil Girişimi”, 2030'a kadar ülkenin kullandığı enerjinin yarısını yenilenebilir kaynaklardan üreterek emisyonları azaltmayı hedefliyor. Bu adım, Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı olan Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından destekleniyor.

Veliaht Prens, “Önde gelen bir küresel petrol üreticisi olarak iklim kriziyle mücadeleyi ilerletme konusundaki sorumluluğumuzun tümüyle bilincindeyiz, dolayısıyla petrol ve gaz döneminde enerji piyasalarının istikrar kazanmasında oynadığımız öncü rol gibi, bir sonraki yeşil çağa da öncülük etmek için hareket edeceğiz" dedi.

Girişim, Suudi Arabistan'ın ülkeyi petrole olan bağımlılığından uzaklaştırmayı amaçlayan Vizyon 2030 planının bir parçası.

Suudi Arabistan, ABD'den sonra dünyanın en büyük ikinci petrol üreticisi ve dünyadaki üretimin yaklaşık yüzde 12'sini sağlıyor.

Veliaht Prens, Suudi Arabistan ve tüm Körfez bölgesi "acil ekonomik risk" yaratan "önemli iklim zorluklarıyla" karşı karşıyayken küresel karbon emisyonlarının azaltılması gerektiğini söyledi.

Ortadoğu'nun büyük güçlerinden biri olan Suudi Arabistan, çevre programlarında bölge lideri olmak ve “Ortadoğu Yeşil Girişimi” kapsamında bölgeye 40 milyar ağaç dikmek istediğini de belirtiyor.

Suudi Prens, gerçekleşmesi halinde bunun dünyadaki en büyük yeniden ağaçlandırma programı olacağını kaydetti.

Veliaht Prens, "Suudi Yeşil Girişimi 2030'a kadar Krallık'taki elektrik üretiminin yüzde 50'sini yenilenebilir enerji projeleri aracılığıyla sağlayarak küresel karbon emisyonlarındaki payı yüzde 4'ten fazla azaltacak” diye konuştu.
 

newFile-8.jpg
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, 2030'a kadar enerjisinin yüzde 50'sini yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi hedefliyor (AFP)​​​​​​​


Bölgedeki diğer ülkeler de çevre planlarını açıkladı. Katar, gelecek seneki futbol Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma hazırlığı kapsamında 16 bin ağaç dikeceğini iddia ediyor.

Yapılan açıklamada Suudi girişiminin ana hatlarından bahsedildi fakat su kaynaklarının son derece kısıtlı olduğu bölgede planların nasıl gerçekleştirileceği açıklanmadı.

Plan ve Suudi Arabistan'daki en üst düzey yetkililerden birinin yüksek profilli katılımı, ülkenin ve özellikle de Veliaht Prens'in imajını yenilemeye yönelik bir girişim olarak görülebilir.

Plan, ABD'nin gizliliği kaldırılmış bir istihbarat dosyasında 2018'de Prens Muhammed'in Suudi yönetimini eleştiren Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine onay verdiğinin söylenmesinden yalnızca birkaç hafta sonra açıklandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU