Roma'nın tarihi meydanı ilk kez bir kadına emanet

Cristina Corbucci, göreve bir "kadın dokunuşu" getirdiğini söyledi

Meydandaki platform, İtalyan yönetmen Luigi Zampa'nın 1960'larda çektiği Il vigile (Trafik Polisi) filmiyle ünlü olmuştu (Roma Polisi)

İtalya'nın başkenti Roma'daki tarihi Piazza Venezia meydanında çalışacak ilk kadın polis görev başı yaptı.

1920'lerin sonunda işlek meydanın ortasına yükselip alçalan ve üzerinde bir trafik polisinin görev yaptığı bir platform kurulmuştu.   

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ünlü yönetmen Woody Allen'ın 2012'de çektiği Roma'ya Sevgilerle filminde de yer alan platformda, bugüne dek hep erkek polisler görev yaptı.

Şimdiyse 43 yaşındaki Cristina Corbucci'nin göreve atanmasıyla bir ilk gerçekleşti.

Platform, yollardaki inşaat nedeniyle yaklaşık bir yıldır kullanılamıyordu. Kolezyum gibi başkentin sembollerinden biri olan trafik polisi platformunun dönüşü için Corbucci "güzel günlerin bir anısı" yorumunu yaptı.

Platformda 6 ila 7 polis dönüşümlü olarak görev yapıyor.

Corbucci "Platform üzerindeyken sanki Roma'nın merkezinin merkezindeymişsiniz gibi hissediyorsunuz" dedi.

Pozisyona seçilmek isteyen trafik polisleri, 2004'ten beri platformda görev yapan "maestro" trafik polisi Fabio Grillo'dan belirli el hareketleri ve duruşlarla ilgili eğitim alıyor.

53 yaşındaki Grillo, platformun koronavirüs pandemisi döneminde açılmasına ilişkin "Böylesine zorlu bir dönemde, bu normale dönüşün bir işareti olarak algılandı" yorumunda bulundu.

Polislerin platform üzerinde giydikleri beyaz eldivenleriyle yaptığı hareketlerin ne anlama geldiği, tüm İtalyan sürücüler tarafından zamanla ezberlendi. Örneğin, polis kollarını öne doğru uzatarak avuç içlerini açtığında, yüzünü çevirdiği taraftaki sürücüler bunun "kırmızı ışık" anlamına geldiğini bilerek araçlarını durduruyor.

Göreve bir "kadın dokunuşu" getirdiğini söyleyen Corbucci, "asıl akıllı trafik lambası bu" diye ekledi.


Independent Türkçe, Guardian, New York Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU