Saygı Öztürk: Mansur Yavaş’ı kim görevden aldırtmak istedi?

Öztürk, yazısında Sinan Aygün’ün iddialara yanıtını paylaştı: Benim böyle bir girişimim asla olmadı. Yok böyle bir şey. Belediye başkanını kim görevden alabilir?

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesinin Ankara temsilcisi Saygı Öztürk, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın bir ismin kendisini görevden aldırtmak istediğine dair açıklamasını köşesine taşıdı. Yavaş’ın işaret ettiği Sinan Aygün’e iddiayı soran Öztürk, “Benim böyle bir girişimim asla olmadı” yanıtını aldı.

Öztürk, bugünkü köşe yazısında Yavaş’ın geçen gün katıldığı canlı yayında yaptığı açıklamaları hatırlattı:

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, uzun bir aradan sonra televizyon programlarına çıkmaya başladı. Gürkan Hacır'ın yönettiği KRT'de “Şimdiki Zaman” programında Uğur Dündar, Barış Yarkadaş, Elfin Tataroğlu, İsmail Saymaz'ın, FOX'ta “Çalar Saat” programında İsmail Küçükkaya'nın, Global TV'de Candaş Tolga Işık'ın sorularını cevaplandırdı. Hemen her programda “TOGO Kuleleri” sıkça konuşuldu. Kulelerle ilgili mahkeme kararı da ilk kez bu köşede yayımlanmıştı.

Mansur Yavaş ilkeli bir politikacı. Parti ayrımı gözetmediği için belki CHP'liler tarafından da gizli de olsa eleştiriliyor. Hatta, Belediye'de üst yönetimlerde daha çok İYİ Partililerin getirildiği, ihaleleri de Melih Gökçek döneminde kazananların yine aldıkları yönünde eleştiriler de eksik olmuyor. Evet, alıyorlar ama ihale şeffaf, katılım fazla olduğu için kırım da yüksek oluyor. Yani, ihaleye katılan şu partili, bu partili olması Yavaş'ı ilgilendirmiyor.

Melih Gökçek dönemine ilişkin 50'yi aşkın soruşturma dosyası C. Savcılığına gönderildi. Artık kararlar nasıl çıkar bilemeyiz. Ancak, Yavaş, başkanlık dönemini anlatırken, özellikle TOGO kuleleri bölümünde, kendisinin görevden aldırtmak için bazı kişilerin çabalarına değiniyor. Acaba kim görevden aldırtmak istedi?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazısının devamında Sinan Aygün’ün ifadelerine yer veren Öztürk, şunları yazdı:

Ankara Mimar Odası tarafından TOGO Kuleleri hakkında plana uyulmadığı ve mühürlenmesi gerektiğine ilişkin dava açılmıştı. TOGO kuleleriyle ilgili temel dava, plandı. Plan iptaline yapılan itirazlar Danıştay kararıyla Aygün'ün aleyhine bitti, “Bu plan, buraya uygun değil” denildi. Plan iptal olunca binanın dayanağı çöktü.

Togo kulelerini yaptıran Sinan Aygün, “İnşaatı yaparken belediye defalarca denetim yaptı. Biz de devletin verdiği plana uygun olarak inşaatımızı yaptık” diyor. Üstelik, kulelerde bulunan 298 ofisten 93'ü satılmış. Kulelerin yıkımı gündeme geldiğinde, Sinan Aygün de, “Evet, bedelini öderlerse yıkabilirler. Kulelerde yaptıklarımızdan 93'ünü sattım, tapu dağıttım. Bunları yaparken niçin bana kimse ‘dur' demedi. Proje ve ruhsat dahilinde kim denetleyecekse denetlesin” görüşünde.

TOGO kuleleri ilk gündeme geldiğinde, Aygün üç belediye meclis üyesinin ofisine geldiğini hatırlatıyor. Mansur Yavaş'ı görevden aldırtmak için girişimde bulunan Sinan Aygün'mü? Aygün ima edildiğine göre, kendisine sordum. Şunları söyledi:

“Benim böyle bir girişimim asla olmadı. Yok böyle bir şey. Belediye başkanını kim görevden alabilir? İçişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı. Ben böyle bir görüşmeyi kimseyle yapmadım. Söyleyen bunu kanıtlasın.”

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU