ABD, İran’ın istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerini tartışmadan anlaşmaya dönme eğiliminde

İran’ın ise şimdiye kadar bu toplantıya ‘katılmamayı seçtiğini’ belirten Blinken, “Diplomasi yolunda ilerlemek ve anlaşmaya geri dönmek isteyip istemediklerini anlamamız yönünde top gerçekten de onlarda” açıklamalarında bulundu

Dün NATO dışişleri bakanlarının Brüksel'deki toplantıları kapsamındaki basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD ve Avrupalı ​​müttefiklerinin İran'la nükleer anlaşmada öngörülen yükümlülüklere tamamen uyduğunu ifade etti. Aynı zamanda, Kapsamlı Ortak Eylem Planı'na (KOEP) ‘tam bir uyum’ içerisinde dönüş sonrasındaki dönemde Tahran'ın bölge ülkelerini istikrarsızlaştırması ve balistik füze programının da ele alınacağı ‘daha uzun ve daha güçlü bir anlaşmaya’ varma niyetini dile getirdi.

NATO’nun Brüksel’deki toplantıları ardından basına seslenen ABD Dışişleri Bakanı, İran için ‘diplomasiye giden yolun açık’ olduğunu yineledi. Ayrıca ABD’nin Avrupa Birliği’nin (AB) nükleer anlaşmaya katılan ülkeler arasında ‘karşılıklı uyuma’ geri dönme yönünde toplantı düzenleme önerisini kabul ettiğini hatırlattı.

İran’ın ise şimdiye kadar bu toplantıya ‘katılmamayı seçtiğini’ belirten Blinken, “Diplomasi yolunda ilerlemek ve anlaşmaya geri dönmek isteyip istemediklerini anlamamız  yönünde top gerçekten de onlarda” açıklamalarında bulundu.

Blinken aynı zamanda “Böyle bir durumda, daha uzun ve daha güçlü bir anlaşma yapmaya çalışacak, ancak diğer bazı konuları da dahil edeceğiz. Bunlardan biri de İran’ın davranışları. Zirâ bu davranışlar, özellikle de bölgenin istikrarsızlaştırılması ve balistik füze programı ile ilgili olarak sorun teşkil ediyor” ifadelerine başvurdu. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile bir araya gelen Blinken, “Bu görüşme, konu İran'ın KOEP kapsamındaki yükümlülüklerine tam uyum sağlamak için diplomasiye dahil olmak isteyip istemediğini bilme yönündeki ortak çıkarlarımız olduğunda hepimizin aynı tarafta olduğunu gösterdi” dedi. Son olarak ise önümüzdeki haftalarda neler olup biteceğini beklemeye davet etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU