İran basınında Türkiye'nin Yemen'e müdahale ihtimali

Son dönemde Türkiye’nin Yemen’deki savaşa müdahil olacağına dair iddialar İran basınında geniş yankı buldu. İran’daki güvenlik kurumlarına yakın medya kuruluşları Türkiye’yi üstü örtülü şekilde tehdit etti

Fotoğraf: AA

Son dönemde Türkiye’nin Yemen’deki savaşa müdahil olacağına dair iddialar İran basınında geniş yankı buldu. İran’daki güvenlik kurumlarına yakın medya kuruluşları Türkiye’yi üstü örtülü şekilde tehdit etti.

Son dönemde uluslararası basında Türkiye’nin Yemen’deki savaşa müdahil olacağı iddiası sıklıkla gündeme geliyor. Uzun süredir ilişkileri gergin seyreden Ankara ve Riyad arasında yetkililerin yapmış olduğu yapıcı açıklamalar sonrası yakınlaşma sinyalleri bu iddiaya zemin hazırladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Joe Biden yönetiminin, Donald Trump'ın görevinin son demlerinde "yabancı terör örgütleri" listesine eklediği Husileri bu listeden çıkarması ve Yemen savaşında Suudi Arabistan’a verilen askeri desteği kestiğini duyurması da Riyad’ın Ankara’dan yardım talep edeceği yorumlarına sebep oldu. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Suudi Arabistan'ın Türkiye'den silahlı insansız hava aracı (SİHA) satın almak istediğini söylemesi bu iddiayı güçlendiren gelişmelerden birisi oldu.

Bu konuya dair İran medyasında öne çıkan yayınlar ise şu şekilde:

Keyhan Gazetesi: Ensarullah’ın uzun menzilli füzelerinin Türkiye'yi etkilemesi olası bir durum.

Devrim lideri Ayetullah Hamaney’in temsilcisinin genel yayın yönetmenliğini yürüttüğü, müesses nizamın dolma kalemi diye nitelenebilecek İran’ın en eski gazetelerinden Keyhan’da yer alan analist Cafer Beluriy imzalı makalede şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin Yemen'deki savaşa dâhil olması halinde, Husi Ensarullah Hareketi’nin uzun menzilli füzelerinin Suudi Arabistan'a yaşattığı felaketin Türkiye'yi de etkilemesi olası bir durum. Bu işbirliği aynı zamanda Katar ve Türkiye’yi de karşı karşıya getirir. Sayın Erdoğan üstünkörü bir bakışla, Yemen’deki savaşa müdahil olmanın vereceği kaybın Muhammed bin Selman'dan alacağı dolarlardan daha ağır basacağını anlayacaktır. Nitekim bu ülkenin Yemen savaşına ciddi bir şekilde dâhil olmayacağını öngörüyoruz. Ancak girmesi halinde ise, güçlü direniş ekseniyle olan çatışmayı hesaba katmalı.”

“Yemen'deki Türk gemileri ve çıkarları meşru bir saldırı hedefi”

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Mashreghnews’te yayınlanan Alireza Tekviniya’nın kaleme aldığı analiz yazısında ise şu ifadelere yer verildi:

“Erdoğan'ın Yemen krizine katılımı, Ulusal Kurtuluş Hükümeti'ne karşı açık bir savaş ilanıdır. Bu durumda Yemen'deki Türk gemileri ve çıkarları ordu ve halk komiteleri için meşru bir saldırı hedefi olacak. Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti, İran'ın stratejik bir müttefikidir ve Türkiye'nin son hamlesi bu iki bölgesel gücün rekabetini Irak ve Suriye'den sonra Yemen'e taşıyacaktır.”

İran devrim lideri Ayetullah Hamaney’in ülkenin kuzeydoğusundaki Gülistan vilayetindeki temsilcisi ve Gorgan şehri Cuma imamı Seyyid Kazım Nurmüfidi, Cuma namazında irad ettiği hutbede Yemen konusuna değindi:

“Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suud rejiminin Yemen'e saldırma teklifini kabul etmesi bu ülkenin büyük ve tarihi bir hatası olur. Yemen'e saldırma teklifini kabul eden Türkiye, Suudi Arabistan'ın yıllardır sıkıştığı ve ABD'nin silah desteğine rağmen henüz bir sonuç alamadığı bir bataklığa giriyor. ABD Başkanının Yemen'deki savaşın durdurulması gerektiğini söyleyerek Suud rejimine verdiği desteği geri çektiğini duyurmasının ardından Suudi Arabistan Yemen'e saldırısını sürdürmek için yüzünü Türkiye'ye döndü.”

İran Radyo ve Televizyon Kurumunda (IRIB) yer alan, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin son yıllarda gergin ilişkiler yaşamasına ve farklı bölgelerde karşı karşıya gelmelerine rağmen son dönemde Riyad'ın Ankara'nın Yemen savaşına girmesini istediğini iddia ettiği haberde, “Suudi Arabistan’ın muz kabuğu Türk ayakları altında” başlığı kullandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na yakınlığıyla bilinen Farsnews ise, “Suudi Arabistan, Türkiye'yi Yemen'deki savaşa sürüklemeye çalışıyor” başlıklı haberde, Yemenli haber sitelerini kaynak göstererek, Suudi Arabistan'ın ihtilaflı meselelere rağmen Türkiye'ye yaklaşıp bu ülkeyi Yemen bataklığına sürüklemek için adımlar attığını yazdı.

Devrim Muhafızları Ordusu’na yakın Tasnim Haber Ajansı’nda çıkan “Yemen savaşına katılmak için 4 bin dolarlık cazip maaş” başlıklı haberde, Türk istihbarat teşkilatı temsilcilerinin Yemen savaşına katılmak isteyen Suriye kuzeyindeki silahlı grupları kayıt altına almaya başladığını iddia etti. Yemen Al-Khobar sitesi kaynak gösterilerek ilk etapta 300 paralı askerin önümüzdeki günlerde Yemen'in Marib kentine gideceği ve savaşçılara 4 bin dolar maaş ödeneceği bildirildi.

Haberde Türkiye’nin Yemen savaşına doğrudan girmeyi reddettiği, buna sebep olarak da Osmanlı’nın bu bölgede ağır kayıplar verildiği ve Yemen’in "Anadolu mezarı" olarak anıldığı iddia edildi.

İran İslami Tebliğ Kurumu’na bağlı MehrNews’te yer alan “Türkiye Yemen’de neyin peşinde? Libya’daki BAE yenilgisi senaryosunun tekrarı mı?” başlıklı analiz yazısında, BAE’nin Libya’da yaşananların Yemen’de tekrar edilmesini istemeyeceğini, Türkiye’nin olası müdahalesinin BAE'nin hem Kızıldeniz'deki hem de Doğu Afrika'daki ekonomik çıkarlarını tehdit edebileceği vurgulandı.

DAHA FAZLA HABER OKU