Greenpeace eylemcileri BP’nin Londra’daki merkezini kuşattı

Yeni fosil yakıt sondajlarının sonlandırılması çağrısında bulunan eylemciler, petrol devi BP’nin yıllık genel kurulu öncesinde, şirketin merkezine erişimi engellemek istiyor

İklim değişikliği aktivistleri, İngiliz petrol şirketi BP’nin Londra’daki merkezine girişleri engelleyerek yeni petrol ve doğal gaz aramalarına son verilmesini istedi.

Greenpeace eylemcileri, BP’nin salı günü yapılacak genel kurulu öncesinde, iklim değişikliği konusunda daha fazla adım atılmasını istiyor.

Aktivistler petrol devinin St. James Square’de bulunan binasının girişlerine 03.00’te, 5 büyük konteyner yerleştirdi.

Her bir konteyner içinde 2 aktivistin bulunduğunu bildiren Greenpeace, konteynerlerde en az bir hafta yetecek erzak olduğunu bildirdi.

Greenpeace eylemcisi Paul Morozzo, “Her şeyin eskisi gibi devam etmesi bir seçenek değil. BP, milyonlarca insanın yaşamını ve yaşadığımız dünyayı tehdit eden iklim değişikliğini körüklüyor. Bilimsel olarak her şey ortada; yaşanabilir bir dünya istiyorsak yeni petrol ve doğal gaz arayışını sonlandırmalıyız. BP temizlenmeli ya da yok olmalı” diye konuştu.

BP’nin 10 milyar sterlinlik (75 milyar TL’lik) hissesini elinde bulunduran bir grup yatırımcı, geçen hafta şirketi iklim değişikliğinden kaynaklanan riskler konusunda daha şeffaf olmaya zorlayan bir öneri açıkladı.

Öneri kapsamında BP, küresel sıcaklığı en fazla 1,5 derecede tutmayı hedefleyen Paris İklim Anlaşması’na, üstleneceği yükümlülüğe dair ayrıntılı bir strateji sunmak zorunda kalacak.

 

 

Uzmanlar, 1,5 derece hedefi için şu anda yer altında bulunan fosil yakıt rezervlerinin büyük çoğunluğunun çıkarılmaması gerektiğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, sivil toplum örgütü Global Witness tarafından nisanda yayımlanan araştırmaya göre, büyük fosil yakıt şirketleri önümüzdeki 10 yıl içinde daha fazla petrol ve doğal gaz bulmak için 4 trilyon sterlin (30 trilyon TL) harcamayı planlıyor.

BP 2018’de yeni petrol ve doğal gaz rezervlerini kullanmak için yaklaşık 16 milyar dolar (96 milyar TL) yatırım yaparken, alternatif enerji kaynakları içinse 500 milyon dolar (3 milyar TL) para harcadı.

Petrol devi, Greenpeace’in eylemiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“İklim değişikliğini ele almak için birlikte nasıl çalışmamız gerektiği konusunda görüşmeleri, tartışmaları hatta barışçıl protestoları memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak giriş ve çıkışların engellenmesi, polisin en kısa sürede çözmesi gereken tehlikeli bir mesele.”


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU