Macron: Türkiye devlet kontrolündeki medya üzerinden yalanlar yayıyor

Macron geçtiğimiz yıl ekim ayında İslamiyet hakkında sarf ettiği sözlerin Türkiye tarafından çarpıtıldığını savundu

Fotoğraf: AFP

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin 'yaklaşan Fransa seçimlerine müdahale edebileceğinden endişe duyduğunu' söyledi. Türkiye'yi devlet kontrolündeki basın organları aracılığıyla 'yalanlar yaymakla' suçlayan Macron, 'kamuoyunun görüşlerine tesir etme' yoluyla Fransa'da 2022 yılında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine yapılacak müdahalelerin kabul edilemez olduğunu kaydetti.

BBC Türkçe'nin AFP'den aktardığı haberine göre; France 5 kanalına bir mülakat veren Macron, 2022 seçimlerinin sonuçlarını etkilemeye yönelik müdahale girişimleri olacağını öne sürdü. Macron, "Bunun kabul edilemez olduğunu düşünüyorum. Bunlar yazılı. Tehditler örtülü bir şekilde yapılmıyor" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı, bu müdahalenin 'kamuoyunun fikirlerini etkilemeye dönük' olacağını öne sürerek, geçtiğimiz yıl ekim ayında İslamiyet hakkında sarf ettiği sözlerin Türkiye tarafından çarpıtıldığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Macron, ekim ayında 'İslamcı ayrılıkçılık' ile mücadele edip laik değerlerin savunulması için bir dizi yasa geçirme planlarını açıkladı. Aynı ay içerisinde Fransa'da Muhammed Peygamber'in tartışmalı karikatürlerini öğrencilerine gösteren bir öğretmenin başının kesilmesinin ardından Macron, karikatürlerin yayınlanmaya devam edeceğini ve 'asla boyun eğmeyeceklerini' söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Macron'u "Fransa'nın akli noktada kontrole muhtaç olan lideri" olarak tanımlamış ve İslam düşmanlığıyla suçlamıştı.

Macron, "Geçen sonbaharda, çok açık bir şekilde yalanlarla örülü bir siyasi anlayış vardı… Devletlerin söylediği yalanlar, Türk devletinin kontrolü altındaki medya kuruluşlarının yaydığı yaylanlar, Katar tarafından kontrol edilen belli bazı büyük televizyon kanallarının yaydığı yalanlar" dedi. Macron, bu konuyu Katar Emiri Tamim bin Hamad el Sani ile de görüştüğünü sözlerine ekledi ve "Sözlerim çarpıtıldı ve Fransa, İslam ile ilgili sorunları olan bir ülke olarak yansıtıldı" diye konuştu.

 

 

 

BBC Türkçe, AFP, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU