İhraç edilen KHK'lıya mahkemeden emekli ikramiyesi kararı

Mahkeme, emekli ikramiyesinin ödenmemesini "eşitliğe ve hakkaniyete" aykırı buldu

Fotoğraf: AA

İzmir'in Gaziemir ilçesinde Nevvar Salih İşgören Ortaokulu'nda öğretmen olarak görev yaparken OHAL KHK'sı ile ihraç edilen Seyit Ali Akbaş, emekli ikramiyesi istemi talebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurdu. Ancak Akbaş'ın başvurusu reddedildi. Mahkeme ise Akbaş'ın başvurusu haklı bularak SGK'nin uygulamasını hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

SGK, ihracı gerekçe gösterdi

KHK ile kamu görevinden çıkarılan ve daha sonra 2829 sayılı Kanun uyarınca farklı sosyal güvenlik kurumlarına tabi hizmet süreleri birleştirilmek suretiyle kendisine emekli aylığı bağlanan Akbaş, emekli ikramiyesinin ödenmesi için SGK'ye başvurdu. SGK ise İşgören'in ihracını gerekçe göstererek geçtiğimiz Haziran ayında bu başvuruyu reddetti. Akbaş da SGK'nın reddinin hukuka aykırı olduğunu söyleyerek mahkemeye başvurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme SGK'yı haksız buldu

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre; Ankara 23'ncü İdare Mahkemesi, Akbaş'a emekli ikramiyesinin ödenmemesinin eşitliğe ve hakkaniyete aykırılık teşkil edeceğini söyledi. Ayrıca mahkeme, Akbaş'ın hak ettiği emekli ikramiyesinin hesaplanarak mahrum kaldığı tarihten itibaren faiziyle birlikte kendisine ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Danıştay kararı

15 Temmuz darbe girişimi sonrası kamu görevlerinden ihraç edilen birçok kişi emekli ikramiyelerini alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'una başvurdu. SGK ise kendilerine yapılan bu başvurulara KHK'ları gerekçe göstererek reddetti. 2019 yılına kadar KHK'lıların yaptığı bütün başvurular için ret kararı veren SGK'nin bu tutumu mahkemelik oldu. Danıştay'ın emsal kararlarının ardından SGK artık bu karardan geri adım atacak. Kararın ardından kendisine emekli aylığı bağlanmış ancak Bağ Kur, SSK gibi hizmet birleştirmesi olduğundan dolayı emekli ikramiyesi alamayan KHK'lılar bu haklarını geri kazandılar.

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU