Kulis: Erdoğan “daha siyasi” bir kabine kuracak

AK Parti 7. Olağan Kongre’sinde parti yönetiminde yapılacak değişikliğin ardından, kabinede de revizyon bekleniyor

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesini temmuz 2018'de açıklamıştı / Fotoğraf:AA

AK Parti'nin 7. Olağan Büyük Kongresi, 24 Mart Çarşamba günü Ankara Spor Salonu'nda yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kongrede 2023 seçimlerine dair bir manifesto ve yol haritası açıklayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Miliyet’ten Didem Özel Tümer’in haberine göre, bir süredir kulislerde konuşulan kabine revizyonu da kongrenin ardından olacak ve “siyasetçilerin ağırlığının hissedileceği” bir kabine kurulacak.

16 bakandan oluşan 66. Hükümette halen 4 bakan (Abdülhamit Gül, Süleyman Soylu, Lütfi Elvan, Mevlüt Çavuşoğlu ) milletvekili kökenli.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile birlikte geriye kalan 12 isim, bürokrasi ya da özel sektörden. Kastedilen bu yapının, seçime giderken siyasi tercihleri her alanda daha rahat işleyebilecek, salvolara karşılık verebilecek, daha siyasi bir kabine.

MKYK’da eski vekil ve hukukçu ağırlığı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 50 kişiden oluşan “parti mutfağı” Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’ndaki (MKYK) değişiklikte de benzer bir saik ile hareket edeceği konuşuluyor.

Halen 35 milletvekilinin bulunduğu Kurul’daki milletvekilli sayısının azaltılacağı, böylece milletvekillerinin TBMM çalışmalarına yoğunlaşmasının sağlanacağı söyleniyor. Bu nedenle MKYK’da eski milletvekillerinden daha çok sima yer alabilir. Erdoğan’ın Meclis ve saha çalışmalarına ayrı ayrı odaklanılmasını istediği, üzerinde başkaca görev bulunmayanların parti çalışmalarına daha fazla katkı sağlayacağını düşündüğü kaydediliyor. Ayrıca kuruldaki hukukçu sayısının da, yeni anayasa, siyasi partiler ve seçim kanunu değişiklikleri gündemde olacağı için artması bekleniyor.

Kadın ve Gençlik Kollları’na Ankara ayarı

Ayrıca Erdoğan’ın Gençlik Kolları’nda da başka bir dizayn yaptığı, Genel Merkez’de çalışacak ekibi ağırlıklı olarak Ankara’da ikamet edenlerden tercih ettiği belirtiliyor. Erdoğan’ın toplantılarda sık sık Kadın Kolları ve Gençlik Kolları’nın arı kovanı gibi olmasını istediği vurgulanıyor.

Erdoğan genel başkanlığı bırakmayacak

AK Parti kongresine ilişkin merak edilenlerden biri de tüzük değişikliği yoluyla Erdoğan’ın Genel Başkanlık sıfatını bırakıp bırakmayacağı, Genel Başkanvekilliği makamını kaldırıp kaldırılmayacağıydı. Tüzük değişikliği komisyonu kurulması da bu merakı kamçılamıştı. Her ne kadar parti içinden ve “Külliye’den” bazıları Erdoğan’ın Genel Başkanlığı bırakmasından yana olsa da, böyle bir değişiklik yapılmayacağı, genel başkanvekilliği makamının da kaldırılmayacağı söyleniyor.

Tüzük değişikliği ile partinin organizasyon yapısında değişiklik yapılacağı, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı adıyla bir başkanlık kurulacağı kaydediliyor.

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU