Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasöksüz, risk haritasında "kırmızı" olabilecek illeri açıkladı

Hasöksüz, risk haritasındaki sarı ve mavi illerin azalacağını, turuncuların kırmızıya döneceğini öne sürdü

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, "İllere göre risk durumu" haritasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

A Haber'e konuşan Hasöksüz, "Birleşik Krallık varyantının yaygınlığı maalesef günlük vaka artışına ve haritadaki renklerin kötüye gitmesine neden olacak gibi görünüyor" dedi.

Hasöksüz şöyle devam etti:

Karadeniz'de günlük vakaların çok yüksek olmasındaki en önemli etken, o bölgede İngiltere tipi mutantının olmasından dolayı. Bu varyantın ikinci bir özelliği daha var. Varyant virüslerle birlikte aile içinde 1 kişi 3-4 kişiye bulaştırır hale geldi. En tehlikeli kısım toplu taşıma içinde seyahat edenlerin, kapalı alandaki restoran ve kafelerdekilerin kurallara uymaması durumu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Sarı ve maviler azalacak"

Haritadaki sarı ve mavi illerin azalacağını ve turuncuların kırmızıya döneceğini öne süren Hasöksüz, "Özellikle Marmara Bölgesi'nde İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Kocaeli gibi illerimiz kırmızıya dönecek gibi duruyor. İller bazında bize bunu gösteriyor" dedi.

Hasöksüz şöyle devam etti:

Avrupa'da benzer bir olayı yaşıyorlar. Bu rakamların tutulabilmesi için tek yönlü önlemler yeterli gelmiyor. Aşılama takviminin hızlanması gerekiyor. Biz 10 milyonu geçen bir aşılama yaptık, önümüzdeki günlerde vatandaşlarımız biraz daha gayret etseler vaka sayılarını biraz daha aşağıya çekebileceğimizi düşünüyorum.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU