S&P'den 2009'a benzer kriz uyarısı: Küresel kriz rekor seviyede

Küresel borcun 201 trilyon dolara ulaştığına dikkat çeken S&P, 2009'da yaşanan finans krizinin bir benzerinin yaşanabileceği uyarısında bulundu

S&P Global Ratings'e göre küresel borç geçen yılın sonunda 201 trilyon dolarla, borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı ise %267 ile rekor kırdı / Fotoğraf: AA

Dünyanın dört bir yanında tahvil ihraçları benzeri görülmemiş hızlarda devam ederken bu durum şirket temerrütlerini 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye taşıyabilir. S&P, küresel borç/GSYH'nin %267'ye yükseldiğini tahmin ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

S&P Global Ratings'e göre küresel borç geçen yılın sonunda 201 trilyon dolarla, borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı ise %267 ile rekor kırdı. Kurum, küresel kaldıracın yüksek seviyelere çıkmasıyla özel sektör temerrütlerinin 2009 finans krizinden bu yana en yüksek seviyede gerçekleşebileceğini öngördü.

Tahvil ihraçlarıyla biriken devasa borçların yarattığı riskler bu ay ABD tahvil getirilerinde yaşanan yükselişle ortaya çıktı. Bu getirilerdeki yükseliş özel sektör tahvillerini de vurdu. Özel sektör tahvil piyasası dalgalı seyrini korurken Asya'da yatırım yapılabilir seviyedeki dolar tahvil spreadlerinde yaklaşık bir ayın zirvesi görüldü.

Kredi kalitesi 2022 sonrasına kadar iyileşmeyebilir

S&P, çöp notuna sahip şirketlerde 12 aylık temerrüt oranının 2021 sonunda %7'ye yükselebileceğini tahmin ediyor. Bu oran geçen yıl %6,6 seviyesindeydi. S&P aynı oranın Avrupa için %5,3'ten %6,5'e çıkacağını öngörüyor.

S&P'ye göre ağır borç yüküyle birlikte, havayolları ve turizm gibi koronavirüsten etkilenen sektörlerdeki kredi kalitesi 2022 sonrasına kadar iyileşmeyebilir. Kredi derecelendirme şirketi yine de rekor borçlanma oranlarına rağmen küresel toparlanma sonucu bir borç krizinden kaçınılacağını düşünüyor.

 

BloombergHT

DAHA FAZLA HABER OKU