Salgın dönemi, inançlıları daha da dindarlaştırdı

Yapılan bir ankete göre, katılımcıları üçte biri inançlarının güçlendiğini, yüzde 11'i ise inançlarında gerileme olduğunu ifade etti

Fotoğraf: Pixabay

Almanya'daki Münster Üniversitesi, "Din ve Siyaset" başlıklı bir anket gerçekleştirerek, katılımcıların salgın dönemindeki dini hassasiyetlerinde değişiklik olup olmadığını sordu.

Anketten çıkan sonuca göre, kendilerini dindar olarak tanımlayan kişiler pandemi sırasında daha fazla ibadet etti ve dini ayinlere salgın öncesine kıyasla daha fazla katıldı. Buna karşın, ankete göre herhangi bir dini inanç topluluğuna ait olmayanların inançları ise bu dönemde zayıfladı.

Temmuz 2020- Ocak 2021 arası online olarak yapılan ve yaklaşık 2 bin 300 katılımcının yer aldığı ankette görüşüne başvurulanların yarısından fazlası, dini inancın pandemide kendilerine teselli, umut ve güç verdiğini söyledi.

3'te birinin inancı güçlendi

Ankete katılanların yüzde 57'si koronavirüs döneminde inançlarında genel olarak bir değişimin olmadığını söylerken, üçte biri inançlarının güçlendiğini, yüzde 11'i ise inançlarında gerileme olduğunu ifade etti.

Anket çalışmasının yöneticilerinden siyaset bilimci Carolin Hillenbrand, tanrı inancının koronavirüs salgını gibi kriz dönemlerinde de insanlara dayanma gücü verdiğini belirterek ankete katılanların ayinlere sık gitmenin insanlara olan güven duygusunu artırdığına dair görüş bildirdiklerini vurguladı. Hillenbrand, bu durumun insanların günlük yaşamda daha fazla dayanışma içinde hareket etmesine ve daha fazla sosyal çalışmalara katılmasına yol açtığının da altını çizdi.

Ancak, kendi dini inancını tek doğru inanç olarak gören kişilerde bu durumun farklı sonuçları olduğuna işaret eden Hillenbrand, "Kendi dinini kabul edilebilir tek inanç olarak gören kişi, Kovid-19 döneminde diğer insanlara ve kamu kurumlarına diğerlerinden daha az güveniyor" dedi. Ayrıca uzman, anketten çıkan sonuca göre bu gruptaki insanların daha az dayanışma gösterdiğini ve yasalara daha az uyduğunu sözlerine ekledi.
 

Independent Türkçe, DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU