"Rusya, Türkiye’yi bombalıyor şimdilik sadece Suriye’de"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i desteklemesiyle bilinen TV kanalının sitesinde yayımlanan makalede Rusya’nın Suriye’de Türkiye etkisine karşı hava harekatları düzenlediği öne sürüldü

Site yazıyı böyle tehditvari bir görselle sundu (Tsargrad.tv)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i desteklemesiyle bilinen Rus milliyetçisi televizyon kanalı "Tsargrad”ın internet sitesinde, iki ülke arasındaki ilişkiler açısından skandal diye nitelendirilebilecek bir makale yayımlandı. Sitenin sürekli yazarlarından Aleksandr Ziganov imzalı makalede, "Rus Hava Kuvvetleri'nin Suriye'nin Lazkiye kentinde düzenlediği hava saldırılarının asıl amacının Türkiye Cumhurbaşkanı'nın hırsları olduğu” iddia ediliyor.

Makalede geçen yıl TSK'nın 34 kayıp vermesine neden olan hava saldırısıyla ilgili de "Rusya geçen sene İdlip'te 30 ila 60 Türk askerini ‘indirdi' ve Türkiye bunu ‘yuttu'” ifadesine yer verildi. Rusya'nın Lazkiye'de sürdürdüğü son saldırıların hedefinde Türkistan İslam Partisi'nin yer aldığı belirtilen makalede hedefin bundan ibaret olmadığı, geniş vadeli hedefin Türkiye olduğu vurgusu yer aldı. Makalede Rusya'nın Suriye'de büyük bir kara harekatı hazırlığında olduğu da öne sürüldü.

"Erdoğan halifelik peşinde”
Ziganov, makalesinde bir de Türkiye ve Erdoğan analizi yaptı. Yazarın analizine göre Erdoğan'ın ideolojisi dış politika stratejisi üç sacayağına dayanıyor ve bunlardan birincisi "Halifelik”. Yazara göre, Ayasofya'nın ibadete açılması da bu yeni halifeliğin gayrı resmi ilanı.

Yazar, Erdoğan'da ve dolayısıyla Ankara'nın politikasında baskın olan ikinci ideolojik motifin Neo-Osmanlıcılık olduğunu söylüyor ve Türklerin Kanuni Sultan Süleyman döneminde, "Macaristan'dan Yemen'e, Cezayir'den Bakü'ye” uzanan imparatorluk sınırlarının hatırasını hala içlerinde taşıdığını ve buralarda emellerinin olduğunu öne sürüyor.

Ziganov'a göre, üçüncü sacayağı da "Pantürkizm”. Yazar, Erdoğan'ın "aralarında Türki dil konuşmak dışında ortaklık bulunmayan toplululukları” birleştirmek istediğini iddia ediyor.

Makalede, Erdoğan'ın bir Türk milliyetçisi olduğu iddiasına değinilirken, daha aşırı bir milliyetçi olan Devlet Bahçeli tarafından Suriye'de bir bataklığa gömülmeye itildiği görüşüne de yer veriliyor. Ziganov'un yazısı "Yetenekli Erdoğan bisiklette dengede durmaya çalışıyor ama artık duramıyor çünkü duramaz çünkü bir dağdan yokuş aşağı gidiyor” sözleriyle son buluyor.

Kanalın adı: "İstanbul"

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin destekçisi iş adamı Konstantin Malofeev tarafından kurulan Tsargrad Tv'nin kurucu yayın yönetmenliğini, neo-Avrasyacılığın teorisyenleri arasında gösterilen düşünür Aleksandr Dugin yapmıştı. Dugin, 4 yıl önce sitenin yayın yönetmenliğinden ayrıldı. Site ve TV'nin adı Tsargrad Rusça'da Bizans'ın başkentine verilen isim. Bu isim, "Üçüncü Roma” teorisinden geliyor, buna göre birinci Roma ve ikinci Roma'nın (Bizans-Konstantinopolis) yıkılmasından sonra "Üçüncü Roma” olma şerefi "Ortodoksluğun yeni merkezi” olarak gördüğü Moskova'ya ait. Bu yüzden de sitenin adı tam çevirisi "Sezar'ın / İmparatorun / Çarın Şehri” anlamına gelen ve Slav dillerinde Konstantinopolis'in karşılığı olarak kullanılan Tsargrad.



Independent Türkçe, Tsargrad, QHA, Güvenlik Stratejileri

DAHA FAZLA HABER OKU