İsrail'de çalışan 120 bin Filistinlinin aşılanması "para bulunmadığı" için askıya alındı

Maliye Bakanlığı yetkilileri kararın gelecek hafta verileceğini söyledi

Kendi vatandaşlarını aşılama oranlarıyla öne çıkan İsrail'in Filistinlileri uzun süredir bekletmesi tepki çekiyor (AP)

İsrail'de çalışan on binlerce Filistinliye koronavirüs (Kovid-19) aşısı yaptırma planı, bütçeyle ilgili yaşanan tartışmalar nedeniyle ertelendi.

Times of Israel'in paylaştığı haberde, askeri irtibat yetkililerinin cuma günü yaptığı açıklamaya göre, İsrail'de ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde çalışan yaklaşık 120 bin Filistinlinin aşılanmasının askıya alındığı belirtildi.

İsrail Sağlık Bakanlığı'na göre perşembe günü pilot çalışma kapsamında Batı Şeria ile İsrail arasındaki Şa'ar Efraim kontrol noktasında 700 Filistinlinin aşılanmasının ardından, geniş çaplı aşılama girişimine resmen pazar günü başlanması öngörülüyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak cuma günü yapılan açıklamada, bu planın "yakın gelecekte çözülmesi beklenen idari gecikmeler nedeniyle" askıya alındığı bildirildi. Haaretz gazetesiyse gecikmenin bütçe anlaşmazlığından kaynaklandığını aktardı.

Maliye Bakanı İsrail Katz'ın cuma günü fonların farklı bir kaynaktan gelmesi gerektiğine karar verdiğini belirten Haaretz, aşılama kampanyasını düzenleyenlere bir gerekçe sunulmadığını da ifade etti.

Times of Israel'e konuşan Maliye Bakanlığı yetkilileri, söz konusu projenin bütçesinin kaynağıyla ilgili gelecek hafta bir karar alınacağını söyledi.

İsrail Savunma Bakanlığı rakamlarına göre, yaklaşık 87 bin Filistinlinin İsrail'de çalışma izni bulunuyor ve Yahudi yerleşimlerinde de 35 bin Filistinli çalışıyor.

Tel Aviv yönetimi, çoğu işgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinlileri aşılamadığı için eleştirilere maruz kalmıştı.

İnsan hakları grupları, uluslararası hukuka göre işgalci bir güç olan İsrail'in Filistinlilere aşı sağlama zorunluluğu olduğunu belirtmişti.


Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU