Teksas'ın en büyük elektrik şirketi iflas başvurusunda bulundu

Fırtınalar dinmiş olabilir ama finansal yansımaları daha yeni başlıyor

ABD'de kış fırtınası yüzünden kaç kişinin yaşamını yitirdiği hâlâ net olarak belirlenemedi (AP)

68 ilçeye ve tahminen 700 bin müşteriye toptan enerji sağlayan Teksas'ın en büyük ve en eski enerji kooperatifi, şubat ayı boyunca eyaleti kasıp kavuran felaketvari kış fırtınalarından kaynaklanan ve 2 milyar doları (yaklaşık 14,6 milyar TL) aşan ani faturalarla karşı karşıya kaldıktan sonra pazartesi günü iflas koruması için başvuruda bulundu.

Müşterilere doğrudan enerji sağlayan diğer enerji kooperatiflerine toptan güç satan Brazos Electric Power Cooperative, Houston'daki federal mahkemeye sunduğu dosyada bu adım dışında "başka seçenekleri kalmadığını" beyan etti.

Şirket yöneticisi Clifton Karnei, yeminli ifadesinde "Basitçe aktarmak gerekirse, Brazos Electric kendini bir anda mevcut bilançosuyla çözemeyeceği bir likidite tuzağına sıkışmış buldu" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brazos, devasa büyüklükteki kış fırtınalarının eyaletteki elektrik santrallerinin neredeyse yarısını işlemez hale getirip 4 milyondan fazla insanı elektriksiz bırakmasından sonra ciddi mali baskı altında kalan birçok kamu hizmeti şirketinden biri. Eyaletteki enerji yetkilileri de topyekun sistemik çöküşü önlemek için daha fazla planlı kesinti kararı verdi.

Santraller birer birer çökerken evlerini ısıtmak isteyen insanların elektriğe ulaşma yönündeki umutsuz çabaları şebekede yüklenmeye neden oldu ve eyaletin şebeke operatörü Teksas Elektrik Güvenilirlik Konseyi (Electric Reliability Council of Texas, ERCOT) enerji fiyatlarını talebi yansıtmak için megavat saat başına 9 bin doların (yaklaşık 66 bin TL) üzerine çıkardı. Hizmet ücretleri normal fiyatların yaklaşık 500 katına çıktı.

Sonuç olarak Brazos ve diğerleri, tıpkı tüketiciler gibi, aniden çok yüksek elektrik faturalarıyla karşı karşıya kaldı. ERCOT, cuma günü yaptığı açıklamada ilk faturaların 2,1 milyar dolarının (yaklaşık 15,4 milyar TL) ödenmediğini söyledi.

Bağımsız bir enerji pazarlamacısı olan Volt Electricity Provider LP'nin kurucusu Maulin Patani, pazar günü Reuters'e verdiği demeçte, "Belediye elektrik sektörü gerçek bir krizde" dedi.

Fırtınalar dinmiş olabilir fakat Yalnız Yıldız Eyaleti'ndeki (Teksas'ın lakabı -ed.n.) etkileri sürüyor. Giderek daha fazla şirketin elektrik faturaları sorunu çözümsüz kalırsa, bu, eksikliği kapatmak için diğer elektrik perakendecilerine ve belediye elektrik şirketlerine son derece tartışmalı ödeme maliyetleri aktarabilir.

Pazartesi günü öğleden sonrası itibariyle yüz binlerce Teksaslı hâlâ su kaynatma tavsiyeleriyle karşı karşıya ve eyalet başsavcısı pazartesi günü elektrik sağlayıcısı Griddy'ye enerji krizi sırasında müşterilere yüksek faturalar yansıttığı için dava açtığını söyledi.

Ayrıca yasa koyucular da ABD tarihindeki en kötü elektrik kesintilerinden biri olan arızalara neyin sebep olduğunu araştırmaya başladı ve geçen hafta enerji yöneticilerini sorgulanacakları bir duruşmaya çağırdı.

Başkan Joe Biden da toparlanma çalışmalarını denetlemek için cuma günü Teksas'ı ziyaret etti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU