Türkiye Hazır Beton Birliği: Konut ihtiyacı ilçe bazında belirlenip yapım izni plana göre verilsin

Birlik tarafından hazırlanan raporda 1.4 milyona yaklaşan konut stokunun eritilmesi için konut faizlerinin düşürülmesi ile konut ihtiyacının ilçe bazında belirlenip yapım izninin bu plana göre verilmesi önerildi

İstanbul'da satılmayı bekleyen boş konut stoku sayısında  Esenyurt ilk sırada yer alıyor / Fotoğraf :AA

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), nüfusun yüzde 70’inin deprem riski altında olduğunu anımsatarak hazır betonun üretiminden uygulanmasına kadar tüm süreçlerin standarta uygun olmasını, kalitesiz betonun önlenmesi için sektöre girişte teknik ve mali yeterlilik aranmasını istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlgili bakanlıklar ile kamu kurumlarına gönderilmek üzere hazırlanan 2020 yılı Hazır Beton Sektör Raporu’nda, 1.4 milyona yaklaşan konut stokunun eritilmesi için de konut faizlerinin düşürülmesi ile konut ihtiyacının ilçe bazında belirlenip, yapım izninin bu plana göre verilmesi önerildi.

“İhtiyaca göre konut yapılsın”

Raporda, bina yapım maliyetinde betonun payının yüzde 6 olduğu belirtilirken, inşaatla birlikte hazır beton sektörünün 2017’den itibaren ciddi bir daralma sürecine girdiği, 2020 yılındaki küresel pandeminin de etkisiyle bu süreçten halen çıkılamadığı vurgulandı.

 8 yılda oluşan 1.4 milyon konut stokunun inşaat sektörünü kilitlediğine dikkat çekilirken, “Konut arz ve talebinin ilçeler bazında modellenmesi ve bu şekilde konut talebinin önceden tahmin edilerek yapılaşma sürecinin yönlendirilmesi faydalı olacaktır. Konut kredi faizlerinin düşürülmesi ve konut fiyatlarının aşırı artışının engellenmesiyle mevcut stok bir iki yıl içinde kritik seviyeye düşebilir ve sektöre yeni bir ivme kazandırabilir. Bu ivmeyle ile birlikte yeni normale, yani değişen ihtiyaçlara uygun yapılaşma ve kentleşme modeline de geçilmelidir. Yatay mimari ve yeni normalde ihtiyaç duyulan özellikler hem konutlarda hem de diğer yaşam alanlarında hayata geçirilmelidir” denildi.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU