Mansur Yavaş: Ankara'da yeni evlenecek çiftlere ücretsiz SMA tarama testi yapılacak

İmzalanan protokolle, SMA tarama hizmetinden Ankara mücavir alan sınırları içerisinde resmi nikah hazırlığında olan bütün vatandaşlar yararlanabilecek

Fotoğraf: AA

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Başkent Üniversitesi arasında yeni evlenecek çiftlere yönelik ücretsiz Spinal Musküler Atrofi (SMA) taraması yapılması için protokol imzalandı.

İmzalanan protokolle, SMA hastalığına yönelik Ankara genelinde önlem alınması sağlanarak hasta birey doğumlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Talep eden herkes ücretsiz yararlanabilecek

SMA tarama hizmetinden Ankara mücavir alan sınırları içerisinde resmi nikah hazırlığında olan bütün vatandaşlar yararlanabilecek. 

Evlenecek çiftler nikahlarını ilçe belediyelerinde yaptıracak olsalar bile, Ankara Büyükşehir Belediyesine resmi olarak belgelerini ibraz ederek hizmetten ücretsiz faydalanabilecek. 

Protokol, konunun Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülüp onaylanmasının ardından resmiyet kazanacak.

Başkan Yavaş'tan açıklama

Başkanlık makamında gerçekleşen protokol töreninin ardından açıklama yapan Başkan Mansur Yavaş, son dönemde SMA hastalığı ile ilgili medyada yer alan haberlere dikkat çekerek, "Gerek sosyal medyada gerekse medyada SMA’lı hastalarla ilgili çok iç acıtıcı görüntülerle karşılaşıyor, bunlarla ilgili kampanyaların yapıldığını ve çaresiz insanlar görüyoruz" dedi. 

Toplum sağlığının korunması için evlenecek çiftlere yeni bir sağlık desteği hizmeti sunmaya karar verdiklerini ifade eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bunu nasıl önleyebiliriz, belediye olarak ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde daha önceden bir teşhis ve tanı konmak suretiyle tedavinin daha kolay yapılabileceği konusunda neler yapabiliriz diye araştırdık. Ve bugün evlenmeden önce eşlerden birinin tahlil vermek suretiyle tetkiklerinin yapılarak hastalığı henüz evlenmeden tespit edip, çaresinin aranması için Başkent Üniversitesi ile bir iş birliği protokolüyle bu yıl ilk uygulamayı yapacağız. Müracaat eden sayısına göre veya elde ettiğimiz verilere göre inşallah önümüzdeki yıllarda yapılabilecek tüm tetkikleri de yaptırmak suretiyle Ankara’daki yeni evlenen herkesin toplumumuza sağlıklı çocuklar yetiştirmesi, en azından hastalıkla uğraşmaması için iş birliği anlaşmasını imzaladık. Hayırlı olsun diyorum ben.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU