Yeni Zelanda'da kıyıya vuran 49 balinadan 9'u öldü

Yeni Zelanda'da kıyıya vuran 49 pilot balinadan 40'ının, gönüllüler tarafından kurtarıldığı bildirildi

Balina yardım örgütü olan Jonah Projesi'nin Sözcüsü Louisa Hawkes, 49 uzun yüzgeçli pilot balinanın, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'ndaki Farewell Spit sahiline vurduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hawkes, bu balinalardan 9'unun öldüğünü söyledi.

Suya döndürmek için çaba harcadılar

Louisa Hawkes, çoğu gönüllülerden oluşan yaklaşık 200 kişilik bir ekibin, ilk olarak sahildeki balinaları yeniden bir araya getirmeye çalıştığını ifade etti.

Ekibin, gün boyunca balinalara su dökerek onları serinletmeye çalıştığını belirten Hawkes, akşam saatlerinde yükselen dalgaların da desteğiyle çalışmaların sonuç verdiğini ve 40 balinanın güvenli şekilde denize çekildiğini dile getirdi.

Hawkes, balinalar denize döndükten sonra botlu ekiplerin balinaların yeniden kıyıya dönmelerine engel olduğunu kaydetti.

yz.jpg
Çoğu gönüllülerden oluşan yaklaşık 200 kişilik ekip 40 balinayı canlı olarak suya döndürmeyi başardı / Fotoğraf: İHA

 

Tüm çabalara rağmen balinaların derin sulara gitmediğini aktaran Hawkes, hayvanların kendilerini gece yeniden kıyıya vurabileceğinden endişe ettiklerini vurguladı.

Endonezya’da 46 pilot balina kıyıya vurmuştu

Geçtiğimiz günlerde de Endonezya’nın Doğu Cava eyaletinde sığ sularda mahsur kalan 46 kısa yüzgeçli pilot balina kıyıya vurmuştu. Yerel halk ve yetkililer, 3 balinayı sığ sulardan kurtarmayı başarırken ölen balina ise kıyıya gömülmüştü.

Balinaların kıyıya vurmasıyla ilgili iki teori

Balinaların kıyıya vurma nedeni henüz bilinmezken, uzmanlar, iki teori üzerinde duruyor. Bunlardan biri, balinaların avlarını sığ sulara kadar kovalaması ve denizin çekilmesiyle geldikleri bölgeye dönememesi, diğeri ise gruplarındaki hasta bir balinayı korumaya çalışmaları olarak açıklanıyor.

Her yıl ortalama 300'den fazla yunus ve balinanın kıyıya vurduğu Yeni Zelanda'da 2009'da Chatham Adaları yakınında 100'den fazla pilot balina ölmüştü.

Farewell Spit sahilinde, 2017'de iki farklı seferde kıyıya vuran 650'den fazla pilot balinadan yaklaşık 300'ü kurtarılabilmişti.

 

Independent Türkçe, AA, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU