ABD'deki dondurucu soğuklarla Çin'deki insan haklarının ortak yönü ne?

Pekin, Teksas'ta bir kar fırtınasına hapsolmuş milyonlarca insanı ve tatil sırasında kutlama yapan Çinlileri karşılaştırdı

Teksas'taki soğuk hava, en az 21 kişinin ölümüne neden oldu / Fotoğraf: AFP

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, "bu hafta Teksas'ı vuran şiddetli kar fırtınası sırasında ABD'lilerin çektiği acılara şahit olmalarının ardından Çin vatandaşlarının Pekin'in 'doğru yolda' olduğuna dair inancının pekiştiği" belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying'in bu ifadeleri, Batılı ülkelerin Sincan'da kaydedildiği iddia edilen insan hakları ihlallerine yönelik soruşturma çağrılarına ilişkin bir soruya yanıt olarak geldi.

Basın toplantısında soruya uzunca bir cevap veren Hua, Pekin'in Sincan'daki Müslümanları suiistimal ettiği iddialarını reddettiğini yineleyerek hem Avustralya, hem Kanada hem de ABD'nin bir 'soykırım geçmişi' olduğunu hatırlattı.

Çin devlet medyası, ABD ve diğer Batı ülkelerindeki krizlere çokça dikkat çekiyor. Teksas sakinlerinin çektiği acıları Çinlilerin Ay Yeni Yılı tatili kutlamalarıyla karşılaştıran Hua şöyle söyledi:

Gıda ve giyim ihtiyacı yok; tokluk ve sıcaklık hissi var. Bu en temel ve gerçekçi insan hakkıdır. Bu sırada Teksas'ta ise milyonlarca insan, evde elektrik veya ısıtma olmadan korkunç bir durumda mahsur kaldı. Onlarca kişi bu yüzden hayatını kaybetti. Çin halkının insan haklarının gerçekte ne olduğunu daha derinden anlamasını sağlayan bu durum, bizi Çin'in doğru yolda olduğuna daha fazla inandırdı. Geleceğimiz konusunda kendimize oldukça güveniyoruz.


Nitekim Teksas gibi genellikle sıcak iklime sahip güney eyaletleri dahil olmak üzere ABD, birçok kişinin ölümüne neden olan ve milyonlarca insanı elektrikten mahrum bırakan bir soğuk hava dalgasıyla karşı karşıya kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doğu sahilinden batı sahiline kadar benzeri görülmemiş yoğun kış soğuklarının kaydedileceği uyarısında bulunan Ulusal Hava Durumu Servisi, "En az 150 milyon ABD'li, don veya dondurucu yağmur uyarılarının verildiği ve kar fırtınalarına hazırlık planlarının yapıldığı bir yerde yaşıyor" dedi. Yetkililer ise bölge sakinlerini bu tehlikeli koşullarda dikkatli olmaya çağırdı.

Şiddetli soğuk hava dalgasının en az 21 kişinin ölümüne ve elektrik kesintisine neden olmasının ardından Teksas'ın 254 ilçesinde iklim acil durumu ilan edildi.

Alabama, Oregon, Oklahoma, Kansas, Kentucky ve Mississippi dahil olmak üzere en az altı eyalette iklim koşullarına bağlı olağanüstü hal ilan edildi. FlightAware web sitesinin bildirdiğine göre ülke genelinde en az 3 bin uçuş iptal edildi.

ABD'yi vuran ani soğuk dalgası; dondurucu dereceleri beraberinde getiren bir antarktik kasırgası ile yoğun yağmur dalgalarının birleşiminden kaynaklanıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

Independent Arabia, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU