Normalleşme takviminin detayları belli oldu: İllere puan verilecek

Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, belirli aralıklarla yapılacak değerlendirmelerde bir artış eğilimi olması halinde, kısıtlamaların yeniden gündeme geleceğini kaydetti

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün yapılan kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Mart ayında normalleşmeye geçiliyor" ifadesini kullanmıştı.

Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz normalleşme takviminin detaylarını açıkladı.

 Kayıpmaz, belli kriterler üzerinden her ile puan verileceğini, belli bir puanın üzerinde olanların aşama aşama normalleşeceğini söyledi.

Hürriyet’ten Meltem Özgenç’in haberine göre, normalleşme takvimiyle ilgili, “Şu anda Bilim Kurulumuz, Toplumda Salgın Yönetimi Alt Kurulu üyesi olan hocalarımız bir gösterge üstünde çalışıyor. Bu göstergenin çeşitli alt belirteçleri olacak. İllere 4 kritere göre puan verilecek. Bu toplamda belirlenecek puana göre, salgının ilgili yerleşim yerlerindeki artma, sabit seyretme veya azalma durumları göz önünde bulundurulacak” bilgisini paylaşan Kayıpmaz bu kriterleri şöyle sıraladı:

1- İllerdeki 7-14 günlük vaka sayıları;

2- Testte pozitiflik oranları;

3- Yoğun bakım doluluk kapasiteleri ve servislere yeni hasta yatış durumu;

4- İllerdeki aşılama durumu.

"Azalma eğilimindeki illerde kısıtlamaların aşama aşama gevşetilmesinin (sokağa çıkma yasakları, kafe, restoranlar ve kıraathanelerin açılması, yüz yüze eğitime geçilmesi gibi) söz konusu" olacağını belirten Kayıpmaz, "Belirli aralıklarla yapılacak değerlendirmelerde bir artış eğilimi olması halinde, kısıtlamaların yeniden arttırılması gündeme gelebilecek" diye konuştu.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU