Bugün Ankara'ya gelecek olan Irak Başbakanı Abdulmehdi'nin çantasında hangi dosyalar var?

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştiriyor

Fotoğraflar: AA - Recep Tayyip Erdoğan - Adıl Abdulmehdi

Cumhurbaşkanı kaynaklarına göre Abdulmehdi’nin Türkiye ziyaretinde terörle mücadele, Irak’ın yeniden imarı, ticaret ve enerji alanları başta olmak üzere; Türkiye-Irak arasında işbirliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ve iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası gelişmeler de görüşülecek konular arasında yer alıyor.

 

Mevlüt Çavuşoğlu - Adıl Abdulmehdi.jpg
Mevlüt Çavuşoğlu - Adıl Abdulmehdi / Fotoğraf:AA

 

Abdulmehdi: Topraklarımızdan komşulara saldırıyı kabul etmiyoruz

Abdulmehdi, Ankara ziyareti öncesi, dün başkent Bağdat’ta düzenlediği haftalık basın toplantısında, “Topraklarımızın müttefiklerimize karşı saldırı amaçlı kullanılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Irak topraklarından Türkiye’yi hedef alan saldırılar düzenlendiğini ve bunun kabul edilebilir olmadığı ifade eden Abdulmehdi, “Ayrıca silahlı gruplar sadece bir ülkeyi ilgilendiren bir mesele değildir. Aynı zamanda diğer ülkelerin de bu tür girişimlerine müsaade etmeyiz. Irak topraklarında çekişmelerin yaşanmasına müsaade etmediğimiz gibi bizim topraklarımızdan komşu ülkelere saldırı yapılmasına da izin vermeyeceğiz. Irak’ın topraklarında temsilciliği veya gücü olan müttefikimize karşı hiçbir girişime müsaade etmeyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

 

Hasan Ruhani - Berhem Salih.jpg
Hasan Ruhani - Berhem Salih / Fotoğraf:AA

 

Irak Parlamentosu Milletvekili Dr. Miran Muhammed Abbas ile yazar ve siyasi yorumcu Shaho Alqaradaghi, Abdulmehdi’nin Türkiye ziyaretini Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

“Iraklı yöneticiler rekabette taraf olmadıklarının mesajını veriyor”

Irak’ın, günümüz konjonktüründe, dünya kamuoyuna bağımsız bir ülke olduğunu ve kendi kararlarını aldığını göstermeye çalışmak için gayret ettiğini dile getiren Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Bağdat Milletvekili Dr. Miran Muhammed Abbas, Temsilciler Meclisi’nin kurulmasından sonra Irak’ta sistemin yeni yeni oluştuğunu söyledi.

 

Miran-Muhammed-Abbas-yeni.gif
Miran Muhammed Abbas / Fotoğraf: Independent Türkçe


Abbas, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile Meclis Başkanı Muhammed Halbusi’nin İran, Türkiye, Suudi Arabistan ve bölge ülkelerine olan ziyaretlerine değinerek, Abdulmehdi’nin İran’dan sonra Türkiye ziyaretinin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Son dönemde Iraklı yöneticilerin Türkiye-Suudi Arabistan, İran-Suudi Arabistan ve İran-ABD arasındaki rekabette taraf olmadıklarının mesajını vermeye çalıştıklarına vurgu yapan Abbas, devamında şu yorumda bulundu:

Abdulmehdi ve diğer yetkililer, Irak'ın tüm ülkeler arasında dengeli bir pozisyonunun olmasını arzu ediyor. Irak, bölge ülkeleri arasında taraf olmadığını göstermek istiyor. O nedenle Irak'ın 3 lideri, tüm bölge ülkeleri ile iyi ilişkiler geliştirme politikası yürütüyor. İran'ın, ABD'nin ve Arap ülkelerinin tarafında olmadıklarını, bağımsız bir ülke olarak kendi başlarına hareket ettiklerini göstermeye çalışıyorlar. Bu çabalarında başarılı olup olmayacaklarını zaman gösterecek.

 

Shaho-Alqaradaghi-yeni.gif
Shaho-Alqaradaghi / Fotoğraf: Twitter


“Türkiye’nin enerji alanında Irak’a ihtiyacı var”

Yazar ve siyasi yorumcu Shaho Alqaradaghi, Türkiye’nin İran’daki petrol enerji kaybının telafisi için Irak’a ihtiyacı olduğunu belirterek, buna karşılık Irak’ın da İran’ın elektriğine alternatif olarak Türk elektriğine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Alqaradaghi, Türk yetkililerin Başbakan Adıl Abdulmehdi’ye Türkiye’nin Irak petrolünün dünyaya aktarılmasında güvenli bir liman olduğu mesajının verileceğini belirtti.

Türkiye’nin terörle mücadelede Irak tarafından tam bir işbirliği istediğini ve Sincar bölgesindeki gelişmelerin Ankara’yı tedirgin ettiği için görüşülecek ana konular arasında olduğunu kaydeden Alqaradaghi, “Her zamankinden fazla Ankara ve Bağdat’ın birbirine ihtiyacı var. Çünkü iki taraf da bölgede istikrarı sağlamak ve var olan gerilimleri azaltmak için güvenlik, siyasi ve ticari ilişkilerini güçlendirmek istiyorlar. Erdoğan ve Abdulmehdi görüşmesinde bunlar gündeme gelecektir” diye konuştu.

 

thumbs_b_c_bfc90960642abd775fa744c89950cc77.jpg
Recep Tayyip Erdoğan - Donald Trump / Fotoğraf:AA

 

Ankara’nın, ABD’nin İran’a yaptırımlarından yararlanarak ticari mallarına alternatif olarak kendini göstermek istediği ve Bağdat ile ticari hacmini 20 milyar dolar seviyesine çıkarmak istediğini ifade eden Alqaradaqhi devamında şu değerlendirmede bulundu:

“Bu Türkiye için vazgeçilmez bir fırsat. Çünkü Amerika Irak’ın İran’dan uzak durmasını istiyor. Irak körfez ve Türkiye gibi alternatifleri var. Türkiye-Irak ilişkileri İran’ın Irak’a olan nüfuzunu azaltacağına katkıda bulunacağı için Amerika’da Ankara-Bağdat yakınlaşmasını teşvik edecektir.” 
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU