Matematikte çığır açacak bir makine geliştirildi

Sistemin daha önce keşfedilmemiş matematiksel formüller bulması bekleniyor

Yazılım şu ana kadarki denemelerde olumlu sonuçlar verdi (Unsplash)

İsrail'deki araştırmacılar, matematik alanında çığır açacak konjektürler üretebilecek yeni bir makine tasarladı.

Matematikte konjektür hipotez ve aksiyomun tersine doğru gibi görünen fakat henüz kanıtlanmamış önerme ya da teoremleri tanımlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları, binlerce matematiksel fikir ve denklem yaratan fakat 32 yaşında hayatını kaybeden dahi Hintli matematikçi Srinivasa Ramanujan'a atıfla makineye Ramanujan Makinesi adını verdi.

Technion-Israil Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, Nature'da yayımlanan ve sistemin tanıtıldığı yeni çalışmada şu ifadelere yer verdi:

e ve π gibi matematiksel sabitler soyut matematikten geometri, fizik, biyoloji ve kimyaya kadar bilimin çeşitli alanlarında karşımıza çıkıyor. Buna rağmen yüzyıllar boyunca temel sabitlerle ilgili yeni matematiksel formüllerin sayısında pek artış yaşanmadı. Bu formüllerin keşfiyse düzensiz zaman aralıklarıyla ortaya çıktı.

Ramanujan Makinesi'nin keşiflere ivme kazandırması bekleniyor. Makine, bulut sistemi üzerinden bağlı bir bilgisayar ağının güç sağladığı algoritmalar sisteminden oluşuyor.

Sistem, konjektür üretme ve matematiksel sabitlerin temel yapısını açığa çıkarabilecek temel sabitler için matematiksel formüller keşfedebilme kapasitesine sahip.

Şimdiye kadarki denemelerde algoritma sistemi kolayca kanıtlanabilen konjektürler üretmeyi başardı. Ayrıca sistem henüz kanıtlanmamış konjektürler ortaya çıkarabildiği gibi π benzeri sabitlerin hesaplanması için kullanılabilecek yeni fraksiyonel yöntemler keşfetti.

Araştırmanın başyazarı fizikçi Ido Kaminer, sistemin ürettiği sonuçları önceki matematik bilgilerine dayandırmadığını, yalnızca matematiksel sabitlerdeki sayıları temel aldığını belirtti.

"Algoritmanın ürettiği konjektürleri kanıtlayamadığının altını çizmek lazım" diyen Kaminer "Şu noktada bu iş matematikçilere kalıyor" ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, "Bilgisayar tarafından temel sabitlerle ilgili üretilen yeni konjektürlerin kanıtlarının yeni bir matematiksel bilgi üreteceğini düşünüyoruz" dedi.


 

Independent Türkçe, Science Alert 

DAHA FAZLA HABER OKU