Sudanlı bir subay Etiyopya sınırında öldürüldü

Sudan silahlı kuvvetleri 2018 yılında da aynı bölgede savaşmış ve Etiyopya güçlerini 1902’deki anlaşmada çizilen ve uluslararası alanda kabul gören sınırları doğrultusunda yaklaşık 7 kilometre geri çekilmek zorunda bırakmıştı

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk önceki gün yeni hükümetin kurulduğunu açıkladı. (EPA)

Etiyopya güçleri tarafından ülkenin doğu sınırı yakınlarında düzenlenen harekatta Sudanlı bir subay öldürüldü. Kaynaklara göre olay, Etiyopya sınırındaki Cebel Halave bölgesindeki Sudanlı bir keşif kuvvetine düzenlenen saldırı sırasında gerçekleşti. Kaynaklar ayrıca Etiyopya’nın Amhara bölgesinden Sudan'a doğru giden askeri oluşumların da tespit edildiğini bildirdi.

Yerel ve uluslararası basından kaynaklar, Sinnar ve Gadarif eyaletlerine paralel sınır şeridinin yakınındaki Cebel Halave bölgesindeki 17’inci Tümene bağlı bir keşif gücünün görevi sırasında dün Etiyopya güçleri tarafından saldırıya uğradığını aktardılar. Saldırıda teğmen rütbesinden bir subay yaşamını yitirdi.

Sudan Tribune gazetesi, kaynakların ağır silahlarla donatılmış Etiyopya güçlerinin Amhara bölgesinin karşısındaki Gadarif yakınında, Sudan ile Etiyopya arasındaki doğu sınırına doğru ilerlediğini belirttiğini aktardı. Aynı gazeteye göre Etiyopya ve Sudan’ın Sinnar eyaleti sınırı yakınındaki doğal rezerv zenginliğiyle bilinen Dinder’in yanı sıra el-Fezra, Kerime ve Karş el-Fil bölgeleri, Etiyopya kuvvetlerinin Sudan topraklarından 19 kilometre derinlikte ve Cebel Halave bölgesinden 13 kilometre içerideki askeri hareketliliğine sahne oluyor.

Sudan silahlı kuvvetleri 2018 yılında da aynı bölgede savaşmış ve Etiyopya güçlerini 1902’deki anlaşmada çizilen ve uluslararası alanda kabul gören sınırları doğrultusunda yaklaşık 7 kilometre geri çekilmek zorunda bırakmıştı

Sudan'daki Amharalar silahlı grupları onlarca yıl boyunca seferber etti. İki ülkenin sınırlarında tekrarlanan çatışmalara, sınırı yeniden yapılandırmak için düzenlenen bir dizi müzakere turuna ve Hartum'un Addis Ababa'yı sınırın kurulmasını geciktirmekle suçlamasına rağmen sahadaki durum geçen aralık ayında ulaştığı gerginlik seviyesine çıkmadı.

Yapılan açıklamada ‘Sudan ordusunun yerel Etiyopya güçlerinin federal ordu tarafından desteklenen hain saldırısına yanıt verdiği, bir dizi askerin öldürüldüğü, güçlerin Etiyopya milisleri tarafından kontrol edilen bölgelere yeniden konuşlandırıldığı’ duyuruldu. Bu açıklama iki ülke arasındaki gerilimi artırdı ve her iki taraf da sınırda güçlerini seferber etti.

Diğer yandan Etiyopya federal güçleri ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasındaki savaştan kaçan ve Sudan'a sığınan Etiyopyalılar ülkelerine, Nobel Barış Ödülü sahibi Abiy Ahmed başkanlığındaki Etiyopya’daki iktidar rejiminin gitmesiyle döneceklerini bildirdiler.

Sudan Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından yayınlanan son bilgilere göre Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki askeri operasyonlar sona erdi. Ancak çatışmalardan kaçan ve çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 67 binin üzerinde mültecinin Sudan’a akışı devam etti. Sudanlı yetkililer, topraklarına gelen bir dizi Etiyopyalıyı mülteci kamplarına yerleştirdi. Mülteciler ayrıca sınıra yakın geçici merkezlerde de kabul ediliyor.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto başkanlığındaki Avrupa Birliği (AB) heyeti, Sudan Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Sudan Savunma ve Dışişleri bakanlıklarının temsilcileriyle birlikte ülkenin doğusundaki mülteci kamplarını ziyaret etti. Sudan Tribune gazetesi, mültecilerin Batılı yetkililere, Başbakan Abiy Ahmed liderliğindeki Etiyopya rejiminin Tigray vatandaşlarını hedef almaya devam etmesi halinde ülkelerine dönmeyi reddettiklerini aktardı.

Sudanlı yetkililer ise ziyarete gelen Batı heyetine, mülteci sayısının yerel toplumun kapasitesini aştığını ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için uluslararası yardıma ihtiyaç duyduklarını bildirdi. Yetkililer ayrıca mülteci sayısındaki artışın vatandaşlara sağlanan hizmetler üzerindeki etkileri konusunda da uyarıda bulundular.

Sudan’da hükümet süreci

Sudan Bakanlar Kurulu dün yaptığı açıklamada, önceki gün atanan yeni bakanların bugün öğle saatlerinde, Hartum’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ve Başbakan Abdullah Hamduk önünde anayasa yemini edeceklerini duyurdu. 

Başbakan Abdullah Hamduk, önceki gün 26 bakandan oluşan yeni hükümeti duyururken bir bakanın adaylığının da ertelendiğini bildirdi. Hükümet oluşumuna, Devrimci Cephe koalisyonu çatısı altındaki silahlı hareketler ilk kez katıldı. Söz konusu güçler, Sudan hükümeti ile aralarında 3 Ekim’de imzalanan Cuba Barış Anlaşması’nın ardından "silahlı mücadele kuvvetleri" olarak adlandırıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU