İran’dan nükleer silah iması: Hata olmaktan çıkar

İran İstihbarat Bakanı Alevi, Hamaney’in fetvasını hatırlatarak, “Köşeye sıkışmış bir kedi, özgürce dolaşan bir kediden daha farklı davranabilir” dedi

Fotoğraf: AA

İran İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi, Batı’dan gelen baskıların ülkesinin nükleer silah arayışına itebileceğini bildirdi.

Yıllardır İranlı yetkililerin reddettiği nükleer silahlara karşı Alevi’nin yaptığı açıklama, İran'ın nükleer silahlara ilgisinin olduğunu gösteren nadir imalardan biri oldu.

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney 2000'li yıllarında başında fetva çıkararak nükleer silahların geliştirilmesini veya kullanılmasını yasaklamıştı.

“Köşeye sıkışmış bir kedi farklı davranabilir”

Alevi, "Dini Lider fetvasında açık bir şekilde nükleer silahların şeriata aykırı olduğunu, İslam Cumhuriyeti'nin bunu dinen yasak görüp, elde etmek istemediğini beyan etmiştir" dedi.

Bakan, açıklamasının devamında "Ancak köşeye sıkışmış bir kedi, özgürce dolaşan bir kediden daha farklı davranabilir. Eğer Batılı güçler İran'ı buraya iterlerse, bu artık İran'ın hatası olmaktan çıkar" ifadelerini kullandı.

Nükleer anlaşma

İran ile ABD, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve Birleşik Krallık arasında 2015'te Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinin ardından Washington, 8 Mayıs 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Tahran da yaptırımlara karşılık 5 Ocak 2020'de anlaşmadaki taahhütlerini tamamen durdurmuş ve yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme işlemi dahil bir dizi adım atmıştı. 

ABD'de göreve gelen Joe Biden yönetimi, Tahran'ın anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi halinde anlaşmaya geri döneceklerini duyurmuştu. İran ise anlaşmadan çekilen taraf olarak öncelikle ABD'nin anlaşmaya dönmesini ve yaptırımlarını kaldırması gerektiğini açıklamıştı.

Nükleer anlaşmanın tarafları Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya ile ABD, İran'ın bölgesel nüfuzunu ve balistik füze programını da sınırlandıracak şekilde nükleer anlaşmayı yeniden müzakere etme çağrısında bulunuyor.

 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 29 Ocak'ta Suudi Arabistan'ın Al-Arabiya kanalına yaptığı açıklamada, Riyad yönetiminin de İran ile yapılması planlanan nükleer görüşmelere katılması gerektiğini söylemişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU