UCM, Filistinlilere umut verirken İsraillileri öfkelendiriyor

İsrail ordusunun adli kolu tarafından yürütülen Han Yunus baskınına ilişkin bir soruşturma, baskının "yasal olduğu ve bir militanı hedef aldığı” sonucuna varmıştır

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Lahey'deki merkezi (Fotoğraf: Abdullah Mustafa)

Birçok Filistinli, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Filistin toprakları üzerinde yargı yetkisine sahip olduğu kararını İsrail saldırılarının kurbanları için adaleti sağlamak adına gecikmiş bir fırsat olarak görüyor.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Cuma günü, verilen mahkeme kararı birçok İsrailli için rahatsız edici. Çünkü kendilerini Filistin şiddetine karşı savunan "iyi adamlar" olarak görüyorlar.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin üç yargıçtan oluşan ön yargılama dairesi tarafından verilen karar, İsrail ve Hamas dahil Filistin silahlı hareketler arasında cezai soruşturmalar yürütülmesine yol açabilir. Ancak, yakın gelecekte bir soruşturma beklenmiyor.


Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda, kararı inceleyeceğini söyledi

Filistinli Tevfik Ebu Cami, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta, geniş ailesinin 24 ferdinin 2014'te yedi hafta süren bir çatışmada İsrail hava saldırısında öldürüldüğünü söyledi. Bu çatışmada çoğu sivil 2 bin 100'den fazla Filistinli yaşamını yitirirken, 67 İsrail askeri öldü.

Ebu Cami, “Uluslararası Mahkemenin mağdurlara adalet getirmesini ve Gazze'ye karşı savaşları sırasında işledikleri tüm İsrail suçları hakkında soruşturma açmasını umuyoruz. Filistinliler İsrail mahkemelerine güvenmiyor.”

İsrail ordusunun adli kolu tarafından yürütülen Han Yunus baskınına ilişkin bir soruşturma, baskının "yasal olduğu ve bir militanı hedef aldığı” sonucuna varmıştır.

İsrail kanadında ise, savaş sırasında Filistinlilerin havan saldırısında her iki bacağını da kaybeden İsrailli Gadi Yarkoni, UCM'nin kararından öfkelendiğini söyledi.

Gazze sınırındaki Eşkol Bölge Konseyi Başkanı Yarkoni şunları söyledi: “Biz iyi adamlarız. Masum çocukları öldürmek için ateş etmiyoruz, ama sivilleri öldürmek için bize ateş ediyorlar. Gazze ve Batı Şeria'da ölen her sivil için ağlıyorum ama sınırlarımızı koruyoruz.”


Her iki taraf da UCM'nin kararından sonra hızlı bir sonuç beklemiyor

İsminin gizli kalmasını isteyen İsrailli bir yetkili: “Yarın sabah tutuklama emri çıkarılacak gibi bir durum yok. İsrail, mahkemenin kararına ilişkin eylemlerini Washington ile koordine edecek. Mahkemenin kararı siyasi.”

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) eski hukuk danışmanı Diana Buttu, Filistinlilerin hala birçok engelle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Buttu konuya ilişkin şunları söyledi: “Etkili adalete giden yol uzun, çünkü UCM hiç şüphesiz siyasi baskı ile karşılaşacak. Uluslararası bir mahkemenin İsrail eylemlerini yasadışı ilan etmesi ilk değil, daha önce de oldu ancak dünya buna yanıt olarak hiçbir şey yapmadı.”

UCM’nin kararı, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın görev süresinin bitiminden yalnızca üç hafta sonra geldi. Trump’ın görevde olduğu sırada ABD, Bensouda da dahil olmak üzere iki mahkeme görevlisine yaptırım uyguladı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın geçen ay göreve başlamasından sonra, Dışişleri Bakanlığı Washington'un Trump dönemi yaptırımlarını "dikkatlice gözden geçireceğini" söyledi.

Mahkemenin kararının "Yahudi karşıtı" olduğunu söyleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bu adalet sapıklığına tüm gücümüzle mücadele edeceğiz" dedi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, karara ilişkin "hesap verebilirlik ilkesi için tarihi bir gün, İsrail daha önce yasaların üzerinde muamele gördü" açıklamasında bulundu.

Ancak Filistinliler mahkeme gözetiminden muaf değiller. İsrail ve Batı'nın "terör örgütü" olarak sınıflandırdığı "Hamas" hareketi, "kasıtlı olarak sivillere saldırmak ve Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullanmakla" suçlanıyor.

Mahkemenin kararını memnuniyetle karşıladığını söyleyen Gazze'deki bir Hamas yetkilisi "soruşturmadan korkmadığını" ifade etti. Hamas Sözcüsü Hazım Kasım ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hamas ve Filistin halkının direnişi, uluslararası insancıl hukuk uyarınca meşru bir direniştir.”

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: "UCM’nin kararı nedeniyle üzgünüz. İsrail ordusunun etik kurallarına ve değerlerine, ulusal ve uluslararası hukuka tam olarak bağlı kalarak, İsrail'in ve vatandaşlarının güvenliğini savunmaya devam edeceğiz."

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU